Фото: courtesy of StartIT

Ќе има се повеќе и повеќе дигитални номади во 2021 година и во следните години, пред се затоа што онлајн работењето од дома се „припитоми“ во скоро сите делови на светот.

Што му треба на работникот кој работи на далечина? Покрај опрема, пред се - лаптопи, потребен е добар интернет, релативно ефтино место за живеење / град во кој ќе се живее привремено, потоа пријатна атмосфера, социјален живот, природа, вкусна храна.

Дигиталните номади пронајдоа многу од тоа во главниот град на Србија, па така порталот Big Seven Travel го постави Белград на 3-то место, меѓу дури 50 светски градови, а станува збор за список на „најдобрите места за работа од далечина“ (далечинска работа).

Предничат само Талин (Естонија) и Тбилиси (Грузија), а зад Белград заминуваат Бали, Чианг Маи, Берлин, Сингапур, Буенос Аирес, Ханој, Љубљана, Ванкувер итн.

Кога беше направена оваа листа, беа земени предвид различни фактори, како што се поволните услови за живот и пристапот до Интернет надвор (паркови, барови).

За Талин пишувавме неколку пати, и не е изненадувачки што тој е на прво место, со оглед на истакнатата дигитална економија.

Тбилиси воведе виза и за работниците на далечина за време на пандемијата Ковида-19, и покрај тоа, градот има големи работни простори, значително поевтини отколку во западниот дел на Европа.

Главната предност на Белград е мноштвото галерии, продавници и кафулиња во пешачките зони, како и голем број работни места, добро опремени и со непрекинат брз интернет.

Споменатиот портал исто така наведува дека месечното изнајмување простор за "coworking" во Белград чини околу 100 долари, како и дека на дигитален номад му се потребни околу 1.425 долари за живеење за 30 дена.