Маж (51) со кола влетал во пешачка зона со својот автомобил во германскиот Трир притоа убил четири лица, меѓу кои татко и деветмесечно бебе.

Возачот го запрела полиција четири минути откако дошла Брза помош на настанот. За време на апсењето возачот давал силен отпор.

асега нема информации за мотивите на нападот

“Нај младата жртва имала само девет месеци, а најстариот 73 години. Загинала девојка (25) како и маж (45), објавила полицијата.

“Возачот немал криминално досие, а последните неколку дена ги поминал во својот автомобил. За време на нападот бил пијан, каде што му биле измерени 1,4 промили алкохол во крвта.

Мотив на нападот не бил политички нити врески“, рекол Франц-Дитер Анкер, потпретседател на полицијата во Трир.

Како што навел, осомничениот бил германски државјанин роден 1969 година во Трир.

Спрема зборовите на државниот обвинител на возачот неодамна му е утврдено психичко заболување.

Министерот за внатрешни работи на сојузната покраина, Роџер Левенз, објаснил дека возачот свесно сакал да убива а тоа го покажал со своето “цик-цак возење“