Еден од најдобрите руски и светски писатели, Фјодор Михајловиќ Достоевски, како што рече Фридрих Ниче, е единствениот писател-психолог. Ви претставуваме 12 животни цитати од големиот писател кои можат да ви го променат животот доколку почнете да ги применувате.

1. Треба да живете за оние на кои сте им потребни. Дружете се само со оние во кои можете да бидете сигурни. Зборувајте само со оние кои ве сакаат и бидете благодарни на оние кои ве ценат.

2. Никој не треба да знае што се случува помеѓу мажот и жената, бидејќи тие се сакаат едни со други. И без оглед на кавгата меѓу нив, тие не треба да повикуваат судија за себе и да зборуваат еден за друг. Тие се свои судии. Љубовта е Божја тајна и мора да биде затворена пред сите очи на странците, без оглед што ќе се случи.

3. Не ја преоптоварувајте вашата меморија со поплаки, бидејќи едноставно ќе снема место за прекрасни моменти.

4. Човекот наоѓа време за сè што навистина го сака.

5. Неверојатно е што еден зрак сончева светлина може да и направи на човечката душа.

6. Душата се лекува покрај децата.

7. Никогаш не повредувајте личност кога таа личност е подготвена да стори нешто за вас.

8. Со текот на времето, се заморувате да им се обраќате на луѓето кои не прават чекор кон вас.

9. Сè во животот е привремено. Ако сè оди добро, уживајте, тоа нема да трае вечно. Па, ако сè е лошо - не се јадете себе, ова исто така не е вечно.

10. И еден ден ќе се појави ново име во вашиот живот, кое претходното ќе го претвори во прав.

11. Ако тргнете кон целта и застанете на патот да фрлате камења кон секое куче што ви лае, никогаш нема да ја достигнете целта.

12. Никој не сака да го направи првиот чекор, бидејќи сите мислат дека не е взаемно.