Поворката со посмртните останки на патријархот Иринеј пристигна во храмот Свети Сава околу 12:30 часот, по што стражарите на српската армија го донесоа ковчегот и го положија во центарот на Храмот.

Погледнете како изгледа Храмот внатре ...

Веста за смртта на патријархот Иринеј ја погоди Србија. Бидејќи целата планета е погодена од пандемијата на вирусот корона, а ситуацијата во Србија од ден на ден се влошува, се поставува прашањето како народот ќе се збогува со поглаварот на Српската православна црква.

- Неговата Светост ќе биде погребана во криптата на Храмот Свети Сава, во моментов неговото тело е во Соборниот храм. Во Храмот, верниците ќе можат да се поклонуваат на остатоците од Неговата Светост, во согласност со епидемиолошките мерки, без бакнување и без многу одлагање. Препорачуваме да носите маски и да ги почитувате мерките за заштита - изјави архиѓаконот Младен Ковачевиќ во емисијата „Тешки денови“.

- Сандакот ќе биде направен од стакло, но ќе биде затворен. Ние мора да се прилагодиме на ситуацијата. Реквиемската литургија започнува во Храмот Свети Сава во 9 часот наутро, а после тоа телото на патријархот ќе биде положено во криптата околу 13 часот.

Најчитани вести