Стан во Париз бил заклучен од 1939 година, а 70 години подоцна, аукционер го отворил и открил уметнички дела вредни милиони.

Французинката Мадам де Флоријан го напуштила својот стан во Париз во 1939 година, кога имала само 23 години. Тоа било почеток на Втората светска војна и се чини дека таа добила информација дека германските трупи се приближуваат до Париз.

За да се извлече од патот во војната, таа го заклучила својот стан и заминала од градот на југ во тивка област каде што се надевала на сигурност. Никогаш не успеала да се врати во својот стан. Сепак, таа продолжила да плаќа кирија до крајот на својот живот, и починала на 91 година.

Кога починала, нејзините роднини и наследници дознале за станот во Париз. Тие го ангажирале аукционерот Оливие Шопин да го снима целиот запис на скапоцености во напуштениот стан.

Кога ја отвори вратата, аукционерот и целиот тим останаа без зборови. Станот беше слика и прилика за годината пред Втората светска војна. Што е уште поважно, имаше неколку многу вредни работи внатре. Трпезаријата беше полна со чаши и садови.

Сликите беа извадени од ѕидовите, подготвени за транспорт, но како сопственикот да немал доволно време. Имаше и четки, шминка и шише парфем. На аголот од собата, ги пронајдоа оригиналните кукли на Мики Маус и Порки Пиг.

Тоа го одразува времето пред Втората светска војна. Можеби најинтересното откритие беше сликата на убава жена во розов фустан. Понатамошното испитување откри дека жената е Марта де Флоријан, баба на Мадам де Флоријан.

Уметникот не беше познат на почетокот, но подоцна откритието им помогна на истражувачите да заклучат дека сликата е нацртана од Џовани Болдини, италијански сликар. Марта де Флоријан беше многу позната актерка во Париз која живееше многу луксузен живот.

Во станот е пронајдена колекција од љубовни писма, и сите биле од потенцијални додворувачи, вклучително и премиери и претседатели. Додека Марта била предмет на сликите на Џовани, дополнителните докази покажале дека тие двајца биле љубовници.

Портретот на Марта бил завршен во 1888 година, кога таа имала 24 години. Сликата е продадена за 2,1 милиони евра откако беше откриена во напуштениот стан. Тоа е највредното дело на Џовани.

Најчитани вести