Душан Костиќ, пејач на народна музика и автор на познатиот хит „Сачувај тајну љубави моја“, изврши самоубиство во 1996 година, скокајќи во Дунав од Панчевачкиот мост, а телото никогаш не беше пронајдено.

Тоа беше на 13.05.1996 година, околу 18:50 часот, според краткиот полициски извештај. Душан бил виден како прескокнува преку оградата на Панчевачки мост, помеѓу столбовите 39 и 41.

Ташната на Душко со лични документи била пронајдена на местото на несреќата.

Никој веројатно никогаш нема да ги дознае вистинските причини, а неговата сопруга Невенка за медиумите изјави ништо од сето тоа не разбрале.

- Во целиот случај има многу нелогичности. Единствениот сведок на наводното самоубиство не е сигурен дека станува збор за Душко. Тој изјави дека видел само човек како скока - откри Невенка во догледно време.

Таа рече дека неговата ташна е исто така тајна:

- И тој дел е обвиткан со многу тајни. Ташната и документите беа целосно суви, а неговото тело никогаш не е пронајдено.

Неколку дена по трагедијата, пристигнало кратко писмо на адреса на госпоѓа Невенка, но и на адреса на куќата на родителите на Душко во Лесковац и на жената со која живеел во последните денови: „Те сакам многу, прости ми“. На пликот немало потпис или печат.

Најчитани вести