Пратеник на германскиот Бундестаг од партијата “Алтернатива за Германија“ Валдемар Гердт предложил да се направи заедница на суверени држави од Владивосток до Лисабон на доброволна основа.

“Долгорочен мир меѓу Германија и Русија, помеѓу Европа и Русија е еднинствена шанса за сите нас да изградиме сигуен простор на европската територија, како би осигурале среќна иднина за нашите деца и внуци. Не постои друга опција. Мора да изградиме простор за слободна трговија од Лисабон до Владивосток и да направиме доброволна заедница на суверени држави како би можеле да се развиваме, живееме и напредуваме“, рекол Гердт.

По неговите зборови, недозволена е политика на влошување на пријателските односи на Германија и Русија.

Најчитани вести