Американскиот претседател може наскоро да ја посети Србија, најави Гренел. Тоа би било историски настан, бидејќи Џими Картер е последниот американски лидер кој ја посети земјата во 1980 година.

- Американскиот претседател Доналд Трамп има намера да ја посети Србија и датумот на неговото пристигнување во Белград веќе е широко се планира, најави неговиот специјален пратеник за косовското прашање, Ричард Гренел.

Проектите се подготвуваат

- Сега треба да работиме на наоѓање датум што би одговарал и на Белата куќа и на Советот за национална безбедност, кои исто така би биле вклучени во организацијата на посетата - вели Гренел за српското радио Чикаго.

Гренел претходно изјави дека претседателот на Србија, Александар Вучиќ, бил многу тежок преговарач во Белата куќа, каде што на почетокот на месецот беше потпишан договор за нормализирање на економските односи меѓу Белград и Приштина.

- Вучиќ навистина се бори за својот српски народ - рече Гренел.

Отворањето на канцеларијата на Фондот за развој на САД (ДФЦ) во Белград, прва во регионот, се очекува да донесе клучна промена во економијата. По тој повод соработникот на Трамп посочува дека Србија има одлична економија.

Гренел вели дека веќе има голем број на проекти на кои се работи и дека „тој обем на работа е причина за отворање на канцеларијата“.

- Се обидуваме да не се занимаваме со политичка симболика, со која се занимаваат многу политичари ... Нашата канцеларија и агенција на ДФЦ во Америка сметаа дека има доволно работа за да има тим на терен што ќе може да ги заврши сите проекти во Србија. Сите овие се економски водени проекти што сакаме да ги постигнеме, затоа ја ставаме канцеларијата во Белград. Не поради симболиката, туку да одговориме на големиот број на проекти што веќе ги имаме - потенцира Гренел.

Најчитани вести