Описот на злочинот во пресудата е шокантен.

Скоро пет години затрвот осудена е 47 годишна мајка која сторила две казнени дела на сопственото дете.

Осудена е поради силување на сопственото дете кое имало неполни осум години и десетина години подоцна за полово вознемирување на детето кое тогаш имало повеќе од 15 години.

Случајот е откриен 2018 година кога “мајка од пеколот“ завршила во истражен затвор на 50 дена. Кога излегла до затвор, одредена и е мерка забрана контактирање со синот.

Набрзо е подигнато обвинение, а денеска Жупанскиот суд во Сплит ја осудил мајката првенствено на база психилошо вештачење.

Бидејќи за кривични дела немало непосредни сведоци, само неколку непосредни сведоци, клучни се покажале разговорите на вештакот со таруматизираното момче. Исказот на вештакот, кој судот го прифатил, биле грозни работи кои навистина се случиле, како и тоа дека ништо не е измислено.

Описот на злочинот во пресудата е шокантен.

Спрема пресудата, првото злоставување се случило 2007 и 2008 година кога детето и покрај неговото противење и отурнување, му ја симнувала облеката и неговиот полов орган го ставала во у*та. Десет години подоцна, пролета и летото 2018 година во десетина наврати го присилила на односи, заканувајќи дека физички ќе го казни или дека ќе го избрка од дома.

Иако не била на изрекување на пресудата, за време на судењето се бранела со изјави дека се е измислено, односно дека синот бил наговорен од неговиот татко од кого се развела пред 15 години.

Денес полнолетното момче не живее со неа.

Најчитани вести