Главните елементи на првата единица на ракетниот систем за противвоздушна одбрана „Патриот“ беа доставени до романската армија од Соединетите држави, соопшти Министерството за одбрана на таа земја. Според најавите од Букурешт, системот се очекува да биде во употреба до крајот на годинава.

Источниот сосед на Србија пореди вкупно седум единици за ПВО „Патриот“ со 28 фрлачи, за кои даночните обврзници на земјата издвоиле вкупно 3,9 милијарди американски долари.

Ова го продолжи процесот на сеопфатно зајакнување на можностите на вооружените сили на Романија, бидејќи системот за воздушна одбрана пристигна само неколку дена по уште два борбени авиони Ф-16, и во време кога се најавува инвестиција од 130 милиони американски долари во воздушната база Клуж, во услови на зголемени тензии во регионот на Црното Море.

Првата патриотска единица ќе биде пренесена во Националниот центар за обука на воздушната одбрана на романската армија во пристаништето Констанца на Црното Море, каде ќе се изврши тестирање за прием на новата опрема.

Процесот се очекува да заврши до втората половина на октомври, по што ќе следи обука на 74-от полк за воздушна одбрана на романската армија. Се проценува дека до крајот на годината, првата единица опремена со Патриот ќе влезе во компаративна употреба.

Во текот на 2021 година, обуката на екипите за Патриот ќе се продолжи со помош на американската армија, така што екипите ќе ги совладаат новите техники и тактики за користење на тој систем.

Романија е првата земја во српското соседство што го купи ракетен систем „Патриот“ за противвоздушна одбрана. Набавена е најновата верзија на тој 3+ систем и ќе се користи за заштита на воздушниот простор на земјата и интегриран во системот за заштита на небото на НАТО.

Пред пристигнувањето на главните елементи на системот „Патриот“, логистичката опрема за поддршка, уредите за тестирање и комуникација, како и симулатори за обука беа доставени во Романија.

Букурешт го купи тој ракетен систем од американските компании Рејтион и Локхид-Мартин, заснован на законот од 2017 година, кој ја изрази амбицијата на таа земја да набави современ систем за воздушна одбрана со долг дострел.

Романија издвои 3,9 милијарди долари за купување на “Патриот“. Набавката вклучува седум единици „Патриот“ со 28 фрлачи, 56 ракети ГЕМ-Т со зголемена способност да соборат балистички проектили и 128 ракети „ПАЦ-3“.

Покрај главните елементи на системот, во набавката се вклучени и резервни делови, опрема за одржување, пакет за логистичка поддршка и услуги за обука и криптографија.

Корисници на Патриотскиот систем за воздушна одбрана на Балканот се Грција и Романија (фото: raytheon.com)

Според претходните информации, од вкупно седумте системи Патриот, четири ќе бидат распоредени во романските воздушни сили и три во армијата.

Испораката на сите седум системи се очекува до крајот на 2022 година.

Според романското Министерство за одбрана, ова е систем кој е тестиран во активна употреба и во борба, а по неговиот прием, армијата на таа земја ќе може да дејствува врз  сите типови на непријателски цели во воздушниот простор.

Воздушната одбрана на Романија досега беше најголема и најпочитувана во регионот, иако некои ракетни системи од прва генерација, како што е С-75 Волхов, сè уште се во употреба во таа земја, но се целосно застарени.

Покрај Волхов, Романците имаат и системи како што се С-125 Нева, МИМ-23 Хок, Куб, Оса и други системи со краток дострел. Со прифаќање на Патриот, на романската војска ќе и се даде можност да дејствува на цели на сите височини и на големи растојанија.

Ова го продолжи процесот на модернизација на романската армија со западните системи, затоа што земјата претходно набави вкупно 14 надградени и модернизирани борбени Ф-16 ловци од Португалија. Се очекува уште два авиони да бидат испорачани до крајот на годинава, а друг следната година, јавува Балканската безбедносна мрежа.

Соединетите држави најавуваат инвестиција од 130,5 милиони долари за реновирање и проширување на капацитетот на 71-та воздушна база Кампија Турзиј, по што таа база ќе прерасне во најголемиот воздушен центар на НАТО на Балканот.

Букурешт и НАТО сметаат дека јакнењето на романските капацитети за заштита на границата на море и во воздух, е еден од приоритетите по руската анексија на Крим во 2014 година, особено откако Црното Море стана сцена на чести пресретнувања на Северноатлантската алијанса и руските авиони, како и големи поморски вежби.