Во тек се подготовките за есен и зима, но не и оние што се поврзани со подготовките за зимата и другите магии на кои сме навикнати, туку за вториот – третиот бран или следниот наплив на короната.

Како и да го наречеме она што следи, едно е сигурно, а тоа е дека опасноста од вирусот сè уште постои особено затоа што со доаѓањето на есента се враќаат некои задолжителни животни активности, првенствено одењето на училиште и факултет.

Сето ова претставува потенцијална опасност од повторно ширење на вирусот.

1. Почеток на новата учебна година

Една од главните теми за кои многу се зборуваше последниве денови е враќањето на учениците во училиште. Неколку варијанти се опција, следење на наставата од дома или враќање во училниците, а конечната одлука за наставната програма ќе биде донесена периодов.

Училиштето е основа на општеството и мора да се сфати дека најважно е да се утврди како ќе се справиме со училиштето, социјализацијата на малите деца е нешто што е потребно. Тие се првиот приоритет, треба да се обезбедат услови за да бидат безбедни. Поделени во две групи, максимум 15 ушеници, секој ученик во својата клупа, маски и сите ќе бидат задоволни. Теоретски, сè личи добро. Она што е важно е дека родителите се соработници, дури и во оваа ситуација. Важно е само здравите деца да доаѓаат на училиште.

Според првите најави, часовите ќе бидат скратени и ќе бидат преземени сите потребни епидемиолошки мерки за да се зачуваат учениците безбедни. Од Кризниот Штаб исто така велат дека одењето на училиште е најважното прашање и дека одлуката мора да биде задоволителна од сите аспекти.

Точно е дека одењето на училиште претставува потенцијален ризик од ново зголемување на бројот на нови пациенти, пред се заради големата циркулација на луѓето, но со почитување на епидемиолошките мерки и правила, сето ова може да биде целосно безбедно.

2. Повеќе деца во градинките

Епидемијата на корона вирусот прилично многу ги испразни градинките во претходниот период. Сепак, се очекува поголем број на деца, а тука се влучени и новите деца кои за прв пат ќе тргнат во градинка, во есен, да започнат во септември.

Имало случаи на инфекција со корона инфекција со вирусот, но, како што велат надлежните, „само спорадични“, како кај децата така и кај воспитувачите. Кога сите деца ќе одат во градинките, многу внимание мора да се посвети на епидемиолошките мерки, како што е случајот со учениците од училиштата, со цел да се спречи ширењето на вирусот.

Она што ќе треба да се применува е на децата и персоналот на влезот да им се мерат температурите со безконтактни топломери и рацете да им се дезинфицираат. Исто така, децата често ќе треба да ги мијат рацете, а играчките и површините детално да се третираат со средства за дезинфекција. Пропишаното растојание да се одржува за време на оброците и спиењето.

3. Повеќе луѓе во јавниот превоз

Маските во јавниот превоз се задолжителни, повеќето патници го почитуваат тоа и ќе треба да ги носат до понатамошно известување. Бидејќи сега е сезона на одмори, многу луѓе се надвор од главниот градот и нема голем сообраќаен метеж во јавниот превоз, така што оддалеченоста не е таков проблем.

Сепак, без оглед на фактот дека на улиците од 1 септември ќе има поголем број возила, големо прашање е како ќе се задржи растојанието кога сите ќе започнат да се враќаат на своите обврски. Учениците, студентите, работниците, па дури и пензионерите, голем број на луѓе во транспортот во кое било дадено време ќе претставува потенцијално ново жариште и извор на ширење вируси.

4. Враќање на студентите во домови

Септември е обележан со испитни сесии за студентите, додека на почетокот на октомври започнува нова универзитетска година, така што тој период се смета за уште еден од потенцијалните ризици за ново ширење на вирусот. Десетици илјади студенти ќе го продолжат своето школувањесамо

Ненадејното зголемување на бројот на нови пациенти во изминатиот период беше поврзано со младите луѓе.

Зголемувањето на бројот на нови пациенти започна кај младите, не во домови, туку на разни прослави и настани. Секое друго лице кое се здобило со болест даде изјава за масовно дружење и не се реагирало веднаш, па дожло до ширење на вирусот.

Бидејќи е тешко да се контролира секој собир на млади луѓе, кои секогаш наоѓаат начин да се социјализираат и да се спроведе, јасно е дека можеби „најголемата опасност“ и се заканува на оваа група кога зборуваме за ширење на вирусот.

5. Преселба од отворен простот во кафулиња

Забраната за собири е сè уште во сила, што значи максимум 10 лица на едно место, угостителите работат под строги услови, особено во локалите кои имаат и градини. Јасно е дека со доаѓањето на есента и постуденото време, градините мора да бидат затворени, а тоа значи само едно – повеќе луѓе во затворен простор, што подразбира полесно пренесување на вирусот.

Како сè ќе се регулира и дали можеме да очекуваме некои промени кога станува збор за епидемиолошки мерки, сè уште не е познато.

Единствено што е сигурно е дека опасноста од вирусот сè уште постои, и се што можеме да сториме за да се спречи е само да се почитуваат сите епидемиолошки мерки и совети, затоа што тоа е единствениот начин за борба против епидемијата.

Најчитани вести