Милан Милановиќ Мргуд беше сопственик на вила во Сењак, елитната населба во Белград, која ја доби веднаш по потпишувањето на Ердутскиот споразум. Тој исто така беше косопственик на фабриката за производство на месо „Фамис“, заедно со уште ден бизнисмен.

Милановиќ сведочеше во Хаг на судењето на Слободан Милошевиќ. Многумина го сметаат Милан Милановиќ Мргуд за основач на злогласната единица „Скорпиони“. Тој негираше дека знаел нешто за нивните злосторства, како и дека некогаш бил член на српското Министерство за внатрешни работи.

- Јас бев само помошник министер за Источна Славонија и Барања, која имаше околу 40 баталјони, а корпусот го предводеше командантот генерал Душан Лончар, а извесно време и од полковникот Богдан Сладојевиќ. „Скорпиите“ исто така беа дел од тој корпус, рече Миловановиќ во тоа време и додаде дека тој не е основач на „Скорпиите“, туку Нафтената индустрија Крајина.

Луѓе блиски до Милановиќ, запознаени со воените настани од 1990-тите, велат дека во Источна Славонија, Мргуд имал репутација како човек со исклучително влијание и единствен што не потпаѓал под влијанието на Жељко Ражнатовиќ Аркан.

- Главниот човек за врска помеѓу „Скорпиите“ и ДБ беше Милан Милановиќ Мргуд, член на српското Министерство за внатрешни работи, рече Јован Мирило, еден од луѓето на кои им се заканувале членови на оваа единица заради снимка која што стигнала до Обвинителството во Хаг.

Според него, Мирило бил главниот човек на тогашната ДБ за врски со паравоени формации.

- Освен „Скорпионите“, Мргуд соработуваше и со Аркан и неговите единици и тој беше задолжен да им помогне финансиски, но и да ги носи до дестинациите што би биле планирани во ДБ. На денот на потпишувањето на Ердутскиот, во едно кафуле во Шид, Милан Милановиќ Мргуд, Аркан и Слободан Медиќ, командантот на „Скорпиите“, пиеја кафе на масата покрај мене - сведочеше Мирило.

- Тој беше граница меѓу државата и сите паравоени формации. Државата ќе покаже дека е подготвена да го расчисти ова прашање ако го фати Милановиќ - вели тој.

Милан Милановиќ Мргуд некогаш беше обвинет за шверц на цигари од 1995 до 1996 година, според обвинението пред Специјалното одделение на Окружниот суд во Белград.

Мргуд тогаш рече дека ниту едно од обвиненијата не е точно и дека нема никој кој, како што рече, може да каже дека учествувал во шверц на цигари.

- Никогаш не сум организирал вооружено обезбедување за шверц на цигари низ тогашната СРЈ од граничните премини кон магацинот во Руменци, ниту пак обезбедувањето на магацинот во Руменка - сведочеше Милановиќ.

Тој исто така негираше дека, како поранешен помошник министер за одбрана на Република српска Крајина, тој посредувал во Министерството за внатрешни работи на Србија да издаде наредба за да се дозволи камион со шверцувани цигари на компанијата „Миа“да помине без потребната документација.

Милановиќ рече дека од 1991 до 1996 година бил задолжен за безбедноста на областа Славонија-Барања и дека го запознал Станко Суботиќ во 1995 година.

Најчитани вести