Заменик-портпаролот на Министерството за надворешни работи, Алексеј Зајцев, рече дека Русија со жалење и загриженост ги следи информациите за американските испораки на оружје и воена опрема на властите во Приштина.

Во изјавата, доставена од руската амбасада во Србија, повикувајќи се на официјалната веб-страница на руското Министерство за надворешни работи, се вели дека Зајцев на денешниот брифинг во Министерството за надворешни работи истакна дека Соединетите држави го прават тоа отворено, на штета на меѓународните напори насочени кон обезбедување мир и стабилност на Балканот.

Зајцев вели дека идејата на Вашингтон е да им помогне на косовските Албанци да формираат своја „армија“, но дека тоа грубо ги крши точките на Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ООН, која предвидува демонтажа на сите милитаризирани формации на косовските Албанци, дозволувајќи присуство во покраината исклучиво на меѓународно ниво, односно мировен контингент.

Ги повикуваме сите оние кои не се рамнодушни кон состојбата на Балканот и иднината на овој чувствителен регион, да не дозволуваат чекори што се оптоварени со неговата дестабилизација, зголемување на потенцијалот за експлозивен конфликт – рече Зајчев.

Пред неколку дена, медиумите пишуваа за таен договор меѓу Вашингтон и Приштина, според кој еден контингент на оклопни возила пристигнале во Косово од САД, и дека командантот на приштинските безбедносни сили, Рахман Рама, потврдил дека друг дел од оклопниот контингент возила од Соединетите држави пристигнале во Косово и Метохија во саботата.

Најчитани вести