Советот на ЕУ ја објави ажурираната листа на трети земји чии граѓани имаат право да патуваат во ЕУ од 1 август, во кој повторно не е вклучена ниту една земја од Западен Балкан, вклучително и Македонија.

Во врска со списокот од пред две недели, Алжир беше отстранет. На списокот на земји што не се членки на ЕУ, чии што граѓани имаат право да патуваат, се вклучени: Австралија, Канада, Грузија, Јапонија, Мароко, Нов Зеланд, Руанда, Јужна Кореја, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кина, што е условен принцип на реципроцитет.

Брисел изјавува дека критериумите за утврдување на кои земји ќе бидат на списокот се однесуваат првенствено на епидемиолошката состојба, мерките за заштита, вклучително и физичката оддалеченост, како и социјалните и економските параметри.

Списокот на земји треба да се ревидира на секои две недели во однос на најновите епидемиолошки податоци, а Советот на ЕУ наведува дека ќе биде свикан вонреден состанок за време на летната пауза во август, во случај на драматична промена на состојбата во некоја од државите.

Најчитани вести