Јелисавета Сека Саблиќ е еден од ретките уметници од поранешна Југославија, која имаше можност да се сретне со поранешниот претседател на СФРЈ, Јосип Броз Тито. Иако повеќето кои ја имале таа чест зборуват за него во суперлатив, таа немала пријатно искуство кога застанала пред него.

 - Јас сè уште бев студент, тоа беа раните шеесетти години. Тие беа во просторија и дојдовме еден по еден со нашите точки, веројатно еден метар пред Тито и Јованка. Рецитирав, некои пееја ... Тој никогаш не ме импресионираше, не се плашев ниту бев нервозна затоа што моето семејство не беше ниту на неговата линија - рече Сека и додаде:

- Но, никогаш нема да заборавам како пушеше цигара и ја фрли кон мене на средина на мојата точка, претпоставувам дека мислеше дека тој учествува така. Беше ужасно за мене, подоцна ми се случи во провинциските театри. Не ме изненади толку многу, но еден Тито со својот став да фрла така - рече таа.

Најчитани вести