Последниве денови, меѓу љубителите на музиката и филмот, актуелна тема е снимањето на филмот „Тома“ за легендарниот пејач, така што секој ден се дознаваат разни приказни за Тома Здравковиќ. „Ало.рс“ случајно дознава многу интересна приказна за славниот „поет на тагата“, која никогаш не била објавена во медиумите.

Имено, извесна г-ѓа К. од еден град Банат, која живее во центарот на Белград за време на есента и зимата, некогаш била во емотивна врска со славниот пејач. Таа вели дека Тома Здравковиќ, додека ја испраќал дома после прошетка, фрлал монети на улица секоја вечер.

- Го прашав: „Томо, зошто фрлаш пари?“, И тој ми рече: „Утре децата одат на училиште, па нека се радуваат“. Патем, тој рече дека не сака пари затоа што во младоста ги немал затоа што бил сиромашен. Беше толку трогателно да се слушне. Тој беше многу нежен и блажен, но нашата забава заврши со прошетка, држејќи се за рака и бакнежи, немаше ништо друго, но не жалам за тоа, се сеќава г-ѓа К. Таа инсистира да остане анонимна, иако нејзиниот зет, ќерка и внуци ја убедиувале да не го крие својот идентитет.

- Тома не е жив долго време и не би сакала да се појавам со таа приказна во медиумите, рече К.

По повеќе од една година подготовка за сценариото, овој викенд започна снимањето на филмот за најголемиот боем меѓу народните пејачи - Тома Здравковиќ. Сценариото е напишано од Никола Пејаковиќ и Драган Бјелогрлиќ, а продуценти се Жељко Јоксимовиќ и Драган Бјелогрлиќ, а режисер ќе биде Зоран Лисинац.

Главната улога му припадна на актерот Милан Мариќ, а улогата на Силвана Арменулиќ на Тамара Драгишевиќ.

Тома Здравковиќ беше наречен „поет на тагата “. Тој пееше од срце, и за душа“, рече продуцентот Драган Бјелогрлиќ пред почетокот на снимањето, и дека во овој филм, посебно внимание ќе се посвети на музиката. Жељко Јоксимовиќ истакна дека инвазијата на нови трендови, брзината на животот, премногу честите отуѓувања на луѓето произведуваат секојдневие, што никој веќе нема да го памети за неколку години. Тој посочи дека овој филм зборува и за тоа што ќе се сеќаваме во животот. Филмот „Тома“ е биографска сага, која ќе биде приказна за време обележано од многу уметници како Драган Николиќ, Бора Тодоровиќ, Зоран Радмиловиќ и многу други.

Најчитани вести