Светската здравствена организација (СЗО) објави информации за преносот на КОВИД-19 добиени од разни студии.

Ако сте заразени, најверојатно тоа се случило преку директен контакт со заразено лице. Сепак, СЗО посочува и на истражување што ги разгледало другите начини на пренесување.

Тие потсетуваат дека овој вирус може да се пренесе не само од оние со симптоми, туку и од асимптоматски случаи - тие се уште поопасни затоа што честопати дури и не знаат дека се заразни.

Пренесувањето преку директен контакт не е единствениот начин за ширење на коронавирусот.

Пренос преку контакт

Коронавирусот може да се пренесе преку директен, индиректен или близок контакт (оддалечен помалку од еден метар) со лице кое е заразено или со капки.

Ова може да се случи кога некој кива, кашла, зборува или пее. Во овие ситуации, ризикувате да се заразите ако капките ги достигнат очите, носот или устата.

Пренесување преку воздух

Преносот со воздух може да се случи кога капките коронавирус се врзуваат за аеросоли. Ова може да се случи за време на медицински интервенции, за време на кои се ослободуваат аеросоли, на затворен простор каде што вентилацијата е слаба.

Досега се спроведени неколку различни истражувања на оваа тема и наодите допрва треба да бидат потврдени. Сепак, другите начини на пренесување може да го објаснат ова. Секако, Светската здравствена организација, откако научниците ширум светот со месеци предупредуваат на овој начин на пренесување на вирусот, признаа дека има докази за пренесување на КОВИД-19 по воздушен пат, но побара и дополнителни докази за такво нешто.

Пренесување од загадени површини

Капките исфрлени од заразените лица можат да загадат разни површини и предмети. Овие површини можат да бидат заразни неколку часа до неколку дена, во зависност од температурата, влажноста и видот на површината. Ако ги допрете овие предмети, а потоа носот, устата или очите, може да се заразите. . Затоа треба редовно да ги миете рацете!

Овој начин на пренесување не е докажан ниту 100%, но голема е веројатноста дека луѓето ќе се заразат и на овој начин.

Пренесување преку фекалии

 РНК на коронавирусс била пронајдена и во урината и во измет кај некои пациенти. Сепак, ниту едно истражување не покажало дека некој се заразил на овој начин. Некои студии објавија дека таа се наоѓа и во крвната плазма и во серумот.

Пренос од бремена жена на фетус

Во моментов нема докази дека заразената бремена жена може да го пренесе коронавирусот на фетусот. Исто така, направено е истражување за пренесување на коронавирус преку доење.

Иако РНК на вирусот се најде во некои примероци од мајчиното млеко, тој не беше изолиран. Затоа СЗО продолжува да им препорачува на мајките да ги дојат своите деца.

Пренесување од животни на луѓето

Доказите собрани досега покажуваат дека потеклото на овој вирус е поврзано со бета-коронавируси што ги имаат лилјаците, иако сè уште не е познато како стигнале до луѓето.

Можноста за пренесување од луѓе на други цицачи, како што се кучиња и мачки, во моментов се истражува. Сепак, останува нејасно дали животните претставуваат опасност за луѓето.

Најчитани вести