Светската здравствена организација објави на својата веб-страница информации за преносот на коронавирусот добиени од разни студии. Се потсетува дека овој вирус може да се пренесе не само од оние со симптоми, туку и од асимптоматски случаи -  кои се уште поопасни затоа што честопати дури и не знаат дека се заразни.

Директен пренос на контакт не е единствениот начин за пренесување на коронавирус.

Пренос преку контакт

Коронавирусот може да се пренесе преку директен, индиректен или близок контакт (оддалечен помалку од еден метар) со лице кое е заразено или со капки.

Ова може да се случи кога некој кива, кашла, зборува или пее. Во овие ситуации, ризикувате да се заразите ако капките ги достигнат очите, носот или устата.

Пренесување преку воздух

Пренесување преку воздухот може да се случи кога капките од коронавирусот се комбинираат со аеросоли.

Ова може да се случи за време на медицински интервенции, за време на кои се ослободуваат аеросоли, на затворен простор каде што вентилацијата е слаба. Досега се спроведени неколку различни истражувања на оваа тема и наодите допрва треба да бидат потврдени.

На овој начин на пренесување на вирусот е можен во ресторани и фитнес центри. Сепак, другите начини на пренесување може да го објаснат ова.

Пренесување над загадени површини

Капките исфрлени од заразенителица  можат да паднат разни површини и предмети.

Овие површини можат да бидат заразни неколку часа до неколку дена, во зависност од температурата, влажноста и видот на површината.

Ако ги допрете овие предмети, а потоа носот, устата или очите, може да се заразите. Затоа треба редовно да ги миете рацете! Овој начин на пренесување не е 100% докажан, но голема е веројатноста дека луѓето ќе се заразат и на овој начин.

Пренесување преку фекалии

Вирусот исто така е пронајден во урината и измет кај некои пациенти. Сепак, ниту едно истражување не покажало дека некој се заразил на овој начин.

Некои студии објавија дека таа се наоѓа и во крвната плазма и во серумот.

Пренос од бремена жена на фетус

Во моментов нема докази дека заразената бремена жена може да го пренесе вирусот на фетусот.

Исто така, направено е истражување за пренесување на коронавирус преку доење. Иако РНК на вирусот се најде во некои примероци од мајчиното млеко, тој не беше изолиран. Затоа СЗО продолжува да им препорачува на мајките да ги дојат своите деца.

Пренесување од животни на луѓето

Доказите собрани досега покажуваат дека потеклото на овој вирус е поврзано со бета коронавирусите што ги имаат лилјаците, иако сè уште не е познато како стигнале до луѓето.

Можноста за пренесување од луѓе на други цицачи, како што се кучиња и мачки, во моментов се истражува. Сепак, останува нејасно дали животните рпеставуваат опасност за луѓето

Најчитани вести