Речиси половина од сите германски компании кои работат во странство се принудени да го намалат бројот на вработените поради пандемијата, се вели во најновиот извештај на Здружението на германските стопански комори (ДИХК).

Истражувањето спроведено од ДИХК покажа дека во јули 43% од компаниите што работат надвор од Германија изјавиле дека биле принудени да го намалат персоналот заради кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус. Во април, нивниот удел беше 35 проценти.

Според најновите расположливи податоци, германските компании кои работеле во странство во 2018 година имале околу 7,9 милиони вработени ширум светот, објави ДИХК.

Многу влади не успеаја да преземат мерки за да ги ублажат економските последици од кризата со корона, како што се програми за субвенционирање на платите на работниците кои се испратени дома заради затворањето на економијата поради борбата против инфекцијата. Ова резултираше во поголема невработеност, се вели во извештајот.

Пандемијата претставува голем предизвик за компаниите што имаат бизнис во странство, според истражувањето спроведено меѓу лидерите на деловните активности. Затоа, повеќе од 80 проценти од нив изјавиле дека очекуваат нагло опаѓање на профитот во врска со кризата со круната, предупредуваат од ДИХК.

Најчитани вести