Не е сеедно во кој момент ја солиме храната за време на нејзината подготовка, ниту пак е исто време за сите јадења. Пред готвење, треба да посолите ориз, тестенини и месо, додека грашокот и печурките треба да се солат потоа, а за кромидот е сеедно.

Еве зошто

Оризот, како тестенините, апсорбира солена вода за време на готвењето и омекнува. Месото треба да се соли пред термичка обработка, затоа што се собира за време на подготовката и последователно ги апсорбира вкусовите, така што ќе ги апсорбира зачините многу подобро ако веднаш го солиме. Ќе го готвиме грашокот подолго ако ги солиме веднаш, така што треба да го сториме тоа на крајот. Бидејќи се богати со вода, печурките не треба да бидат солени на почетокот, бидејќи тие ќе испуштат сокови премногу рано и ќе станат „гумени“.

Кога станува збор за кромидот, ако сакаме да биде крцкав и златен, на крајот на пржење додајте сол, а доколку ви треба да е мек, солете го на почетокот на подготовката, што ќе ја задржи светлата боја.

Најчитани вести