Светски реномираната агенција за храна и лекови на САД (ФДА) даде одобрување дека IQOS (ајкос), производ на „Филип Морис“, кој го загрева, а не го гори тутунот, може да се класифицира во категорија „тутунски производ со модифициран ризик“ (МРТП), како и дека одобрението да се информираат потрошувачите за намалената изложеност на штетни материи при користење на овој уред е во согласност со промоцијата на јавното здравје.

IQOS е првиот и единствен електронски производ кој користи никотин кој оваа реномирана агенција од областа на јавно здравје го класифицираше во категоријата „производи со модифициран ризик“, објаснувајќи ја својата одлука со следниве заклучоци: IQOS го загрева, а не го гори тутунот; употребата на овој уред значително го намалува производството на штетни и потенцијално штетни хемикалии; научните истражувања потврдуваат дека целосен премин од класичните цигари на IQOS ја намалува изложеноста на телото на штетни и потенцијално штетни материи.

-Оваа одлука на ФДА претставува историска пресвртница во областа на јавното здравје. Таа значително го надоградува растечкиот научен консензус дека IQOS е подобар избор отколку да се продолжи со пушење, рече Александар Јаковљевиќ, извршен директор на „Филип Морис“ за Југоисточна Европа, додавајќи дека IQOS е фундаментално различен од традиционалните цигари и поради тоа мора да има фундаментално различна регулаторна рамка.

Заклучно со 31 март оваа година, 10,6 милиони пушачи ширум светот целосно се откажаа од цигарите и се префрлија на IQOS, додаде Јаковљевиќ и заклучи дека иновациите како оваа, можат драматично да го забрзаат намалувањето на бројот на пушачи, што е исклучителна можност, што не смее да се пропушти.

Одлуката на Американската агенција за храна и лекови да се одобри апликацијата на „Филип Морис“ со која IQOS се класифицира во категоријата „тутунски производи со модифициран ризик“, следеше по сеопфатна и ригорозна анализа од страна на Агенцијата на обемната научна документација која компанијата ја достави во декември 2016 година. На оваа одлука му претходеше и одобрувањето од страна на ФДА во април 2019 година, кое овозможи комерцијализација на IQOS на американскиот пазар.

Најчитани вести