По долги и координирани истражувања со неколку експертски институти конечно е откриено што и како го штити телото од корона вирус, и каде може да се очекува надеж дека епидемијата нема да биде страшна и масовно смртоносна како што изгледаше во првите месеци годинава.

Откриено е дека лица чии тестови за антитела се позитивни, имаат специфични Т-клетки кои ги идентификуваат и уништуваат заразените клетки се вели во финалното истражувањето спроведено на универзитетот Каролинск во Шведска. Оттука станува јасно како и зошто многу лица ја прележале инфекцијата без никакви симптоми за Ковид -19. Сè уште не е јасно дали ова го штити само поединецот, носителот, или можеби спречува тој да ја пренесе инфекцијата на другите.

Истражувачите од институтот Каролинкс тестирале 200 луѓе и за антитела и за Т-клетки. Некои биле крводарители, додека други биле пронајдени од група луѓе кои први биле заразени во Шведска, враќајќи се од претходно зафатените области како што е северна Италија, пишува Би-Би-Си.

Ова може да значи дека поширока група има одредено ниво на имунитет на ковид-19 отколку што е прикажано со податоци за тестирање на антитела, како што се оние објавени во Националната анкета за статистика.

Овие лица веројатно постигнале имунолошки одговор и развиле антитела, но или тие наоди за антитела биле затскрени или тековните тестови не ги откриле. Како што споменавме порано, антителата штитат само два до три месеци, и се верува дека овие луѓе треба да бидат заштитени ако се изложени на вирус по втор пат.

Дани Алтман, професор на Империал колеџ во Лондон, ја опиша студијата како „импресивна и темелна“ и додаде дека има растечки доказ дека „тестирањето на антитела го потценува имунитетот кој е посилен од претходно познатото“.

„Ова не мора да значи дека сме поблизу до имунитетот на стадото“, вели вонредниот професор Маркус Багерт, еден од авторите на студијата. Потребна е поголема анализа за да се види дали Т-клетките целосно го блокираат вирусот и го спречуваат неговото пренесување.

Намалување на бројот на Т-клетките

Истражувачи од Институтот Френсис Крик, Кинг колеџ во Лондон и Гај и болницата Сент Луис Томас  забележаа дека група од 60 сериозно болни пациенти доживеале намалување на бројот на Т-клетките. Ова не беше забележано во студијата спроведена на универзитетот Каролина, која покажа дека колку е поздрава личност, толку повеќе Т-клетки и антитела таа личност произведува.

Т-клетките се многу сложени и многу потешки за идентификација отколку антителата, така што во моментов на нив се работи само во специјализирани лаборатории, како што е таа во Центарот за инфективна медицина при Универзитетот во Каролинск.

Исто така е важно да се напомене дека се земаат мали серии на примероци во текот на денот, што значи дека масовното тестирање на Т-клетките не е можно во овој момент.

Најчитани вести