Црна Гора го отвори последното поглавје во пристапните преговори со Европската Унија, и сега и останува работата на затворање на поглавјата, од кои досега се затворени само три.

Преговорите за пристап се поделени во 35 поглавја, но има 33 преговори. Црна Гора сега ги има отворено сите 33 поглавја, но досега затвори само три.

Последното поглавје за преговори што го отвори беше Поглавјето 8 – пазарен натпревар.

Преговорите за пристапување на Црна Гора во Европската унија започнаа во јуни 2012 година. Од сите земји од Западен Балкан, Црна Гора отиде најдалеку во европската интеграција.

Освен Црна Гора, Србија ги води преговорите уште од 2014 година и досега отвори помалку од половина од поглавјата за преговори.

На нашата земја и на Албанија им беше дадено зелено светло во март за да започнат разговори за пристапување. Босна и Херцеговина сè уште нема статус на кандидат за членство, а најлошо е со Косово, чија независност не ја признаваат пет земји членки.

извор: Makfax

Најчитани вести