Минатиот четврток, локалната власт  на 7-миот округ во Будимпешта - таканаречената „област за забави“ донесе нови правила во врска со пабовите, баровите и клубовите во областа, со кои се уредуваат часовите за отворање и работењето на рестораните ноќе построго од кога било досега.

Меѓу другото, во едно правило се вели дека баровите и рестораните можат да бидат отворени меѓу полноќ и 6 часот наутро само доколку побараат и добијат посебна дозвола од локалната власт, што е предмет на посебни услови.

За внатрешниот дел од центарот на градот 7-ти округ, кој се протега од Károly kúrút до Erzsébet körút, познат и како „парти округ“, веќе долго време се дискутира.

Со текот на годините, забавната сцена секоја година се зголемува, создавајќи повисоки и поголеми профити за сопствениците на деловни активности и данок за централната и локалната власт.

Сепак, бучавата и однесувањето на луѓето на забавите, ѓубрето и продолженото време на отворање се предмет на долгогодишна расправија меѓу жителите, закупците на станови и сопствениците на клубови.

Ова не е првпат локалната самоуправа да се обиде да го ограничи работењето на популарните „пабови на урнатини“ и клубови.

Уште во 2018 година, округот одржа локален референдум за работните часови на пабовите и други места. Сепак, во тоа време, граѓаните можеа да гласаат дали пабовите и клубовите од оваа област треба да се затворат помеѓу полноќ и 6 часот наутро. Ограничувањата би влијаеле на 4 до 500 места, но референдумот за забавната област беше неважечки, бидејќи помалку од 16% од оние кои имаат право на глас излегоа на гласање, додека за валидност се потрбни најмалку 50% одзив.

Сепак, новите ограничувања и указот за заштита од бучава што генералното собрание на Ершебетвирос (VII округ) го усвои минатиот четврток, ги регулира работните часови и работењето на рестораните во текот на ноќта построго од кога било досега.

Иако новиот градоначалник, од левичарко либерална Демократска коалиција (ПК) Петер Нидермилер, веќе вети во својата кампања минатата есен дека ќе има решавање на ситуацијата, некои го критикуваа времето за воведување построги правила, бидејќи епидемијата на коронавирус всушност го запре туризмот на кој се базиран забавниот дискрикт, бидејќи Будимпешта се смета и се продава како ефтина дестинација за забави во Европа. С

ега, веднаш откако се намалија ограничувањата - воведени за спречување на ширењето на коронавирусот, пабовите, баровите и клубовите од парти дискрикт, се надеваа на утеха. Уште повеќе, новата регулатива се однесува и на рестораните и продавниците, не само на местата за забава.

Новите правила наведуваат дека местата во областа што граничат со улицата Кирли, булеварот Ершебет (од двете страни), патот Рикчици и булеварот „Короли“ можат да бидат отворени само помеѓу полноќ и 6 часот наутро, доколку побараат и добијат посебна дозвола од локалната власт. Продавниците можат да останат отворени само по полноќ, доколку не продаваат алкохол помеѓу 10 и 6 часот наутро.

Рестораните исто така мора да исполнуваат некои посебни услови за да ја добијат горенаведената дозвола, како што не треба да им дозволуваат на гостите да извадат алкохол на улиците; тие мора да ја исчистат улицата пред нивните објекти, не смеат да даваат пијалоци во пластични чаши; тие исто така треба да дозволат употреба на тоалет за оние гости што не плаќаат; не може да превезуваат стока („активност на ракување со контејнери“) од 10 часот и 6 часот наутро; и тие треба да го мерат и ограничат нивото на бучава.

Даниел Г. Немем, портпарол на здружението наречено “Ноќен градоначалник БУД“, кое е формирано за да се помогне да се реши ситуацијата во парти дистрикт, на официјалната страница на Фејсбук на организацијата напиша за одлуката, велејќи дека 7-та област усвоила најстрога нарачана тишина во историјата на парти округот. Како резултат на тоа, некои места веќе ги затворија своите врати, бидејќи не можат да ја видат својата иднина со овие правила, како што е популарниот паб „Хиватал“ на плоштадот Мадич, чии сопственици рекоа дека „им здосадило од тоа, таа работа“.

Најчитани вести