Хрватската уметничка Нина Камењарин стоела целосно гола на врвот на Павилјонот на Мештровиќ популарната џамија во центарот на Загреб.

Перформансот кој го изведе како омаж на Томислав Готовац, хрватски уметник, кој исто така застанал на истото место во 1996 година и го нарекол своето дело „Стража на Рајна“

Во тоа време, Готовац стоел гол на куполата на врвот на зградата, во позиција на контраст, свртен кон исток.

- Омажот на Томислав Готовац е одраз на моите авторски и животни приоритети и ставови, а во исто време тоа е и голема чест за мене. Ми се чини дека отсекогаш сум знаела за него, а конкретниот перформанс на кој се повикувам го знам уште откако бев студентска. Физичкиот став на своето тело покажува отвореност наспроти затвореноста во денешниот момент, како што тогаш беше и тој на Томислав, изјави таа за Вечерњи.

Сепак, не беа сите воодушевени од овој настап на социјалните мрежи, а еден од коментарите беше: „Секој може денес да биде уметник“.

Најчитани вести