Заменик директорот на Институтот „Батут“, Дарија Кисиќ Тепавшевиќ, рече дека во моментов има втор пик на првиот бран во Европа на пандмеијата на коронавирусот.

Таа во емисијата Фокус на телевизијата Б92 рече дека епидемиолошката состојба во Србија е доста стабилна, освен за одредени градови како што се Белград, Нови Пазар и Врање, кои се жаришта.

- Прославите придонесоа за првично зголемување на бројот на пациенти. Имаше зголемена концентрација на граѓани кои за време на празниците дојдоа да ги слават празниците со своите семејства - рече таа.

Како што рече таа, во Нови Пазар, здравствените работници се заразиле надвор од работното место, на прославите.

- Се надеваме дека ова ќе бидат само исклучоци. Здравствениот работник мора да има предвид каква одговорна работа има и да биде пример за другите - рече Кисиќ Тепавшевиќ.

Таа рече дека сега постои голема веројатност, за разлика од зимата, дека сме заразени без да знаеме за тоа.

- Овој број од 143 потврдени случаи, каде објавивме дека тие ќе бидат едноцифрени броеви, па дури и да не бидат, потврдува колку овој вирус нè изненадува - објасни таа.

Според неа ова не е ист вирус како оној што го имавме во март и април

Како што рече таа, има многу помалку тешки форми на болеста за кои е потребна вештачка вентилација.

- Не можеме да знаеме како ќе реагира вирусот кај секој организам. Затоа сите треба да бидеме исклучително внимателни. Овој вирус се покажа како доста непредвидлив - рече таа.

Најчитани вести