Ако требаше да спомнеме само едно јадење од богатата и популарна традиционална кујна Секлер, сигурно ќе биде „пулишка“ или палента со попознатото име. Сега, со рецептот подолу, секој може да го подготви ова сакано јадење дома, со овчо сирење (бринџа) и пушени коцки сланина.

Пулишка, чинија со варено пченкарно семе, е дефинитивно најважниот дел од унгарската, саксонската и романската кујна во Трансилванија. Ова пченкарно јадење станало омилено во областа некаде околу 17 век, приближно кога пченката почнала да се шири на широко во Европа. Популарноста на “пулишка“ лежи во фактот дека тоа е многу ефтино и лесно да се подготви.

Сиромашните и селаните од Трансилванија го консумирале скоро секој ден, буквално за секој оброк. Тоа бил главниот курс за појадок и вечера, а се јадело како гарнир на ручек, но тие дури го послужувале и како десерт со џем или овошје. Ако се готви до тврда конзистентност, може да се исече, а селаните често го носеле со себе на поле или кога оделе по шумски работи.

Пулишка е добро позната меѓу многуте имиња, но потеклото на зборот „пулишка“ може да се претпостави само во денешно време. Веројатно потекнува од латинскиот збор „пулс“, што значи каша. Исто така се нарекува - на унгарски - kukoricamálé, görhe, ganca и kukoricagánica.

Неодамна, терминот палента се прошири низ целата земја и во странство, а доаѓа од Италија. Благодарение на новото име и реформата во кујната, таа е вратена во јавната свест. Денес, палентата е популарна гарнитура меѓу луѓето чувствителни на глутен, додека терминот „полента“ се чинеше попривлечен на менијата отколку „пулишка“, што многумина го поврзуваат со сиромаштија.

Како и да е, без оглед на тоа како го нарекуваме, на крајот, пулишка дојде од најевтината традиционална храна на селаните од Секлер до трендовски реформски јадења во кујната деновиве.

Пулишка со овчо сирење и пушена сланина
- состојки -

200 грама пченка
1 литар вода
125 грама овчо сирење (бринџа)
2 дл павлака / свеж крем
100 грама пушени коцки од сланина

Прво, зовријте ја водата и додајте ја пченката, мешајќи ја многу бавно. Измешајте ја мешавината постојано 5 минути додека станува мазна, на средна топлина. Потоа испржете ги коцките од сланина во сопствената маст додека не се убаво кафеави. Отстранете ја сланината и измешајте ја маснотијата со киселата павлака и бринџата. Подмачкајте сад за печење, а потоа додадете половина од подготвената пулишка и половина од бринџата, а потоа повторете. Садот за печење ставете го во загреана рерна на 200 степени на 15 минути, а потоа сервирајте ја со сланината.

 

Најчитани вести