Зелката има безброј полезни својства за здравјето на организмот. Освен што е полна со витамини и одличен избор при диети, таа е и лековита. Па така, поставувањето на лист од зелка на челото може да ја смири болката во главата.

Зелката е исто така полезна и за градите бидејќи го намалува ризикот од рак на градата.

Минималната доза за да се постигне лековитиот ефект од зелката е таа да се консумира најмалку два пати седмично.