Избегнувате да им дадете чоколадо, но заборавате дека дел од детските оброци се полни со шеќер и вашите деца качуваат многу на тежина.

Се работи за тоа дека шеќерите произведуваат моментално задоволство, но не можат да ја задоволат гладта, така што сигурно дополнително ќе треба да јадат.

Крцкавите пченични снегулки со вкус на мед – содржат 55,6% шеќер, што е повеќе од житарици.

Светската здравствствена организација, сепак перпорачува количината на шеќер да биде под 10%.

Тоа би требало да биде предупредување за родителите кои сметаат дека правилно ги хранат своите деца купувајќи им житарици за појадок, често со иста количина на шеќер како бисквити.

Најчитани вести