Купени се со јавни пари, но јавноста не смее да знае колку е цената на автобусите за градскиот превоз во Скопје! Строго чувана тајна е цената на новите автобуси кои градоначалникот ги промовираше пред неколку дена. Ниту барањето за слободен пристап до информации од јавен интерес, не даде резултат. Граѓаните се уште не знаат колку платиле за секој од новите МАНови.

Според неофицајлни информации автобусите во Скопје се над 30% поскапи околку што за истите се плаќа во Германија, што може лесно да се утврди ако се подели платениот износ со вкупниот број на атобуси! Патем, германските иако поевтини се со посовремена технологија.

Одговорот го нема ниту скопскиот градоначалник.

Согласно насоките на градоначалникот, одговорите ги побаравме од ЕБОР, но оттаму не упатија повторно назад во Град Скопје. Од Банката велат дека сите информации треба да ги побараме во субјектот кој ја врши набавката односно е барател на кредитот.

Негриески тврди дека е прекршен законот за транспарентна постапка.

Набавката ја нема во системот за јавни набавки.

Најчитани вести