По два месеци, швајцарските сексуални работници треба да започнат со работа повторно според строгите правила. Тие ќе можат да обезбедуваат услуги само во пози на „кучешки стил“ и „обратна каубојка“, како резултат на мерки за социјално оддалечување.

Проститутките во Швајцарија ќе треба да работат само во две пози со цел владата да им овозможи да започнат со работа по двомесечна пауза поради пандемијата на коронавирус. Тие ќе можат да обезбедат услуги само во позициите „кучешки стил“ и „обратна каубојка“ со цел да ги почитуваат мерките на социјално растојание и на тој начин да ги заштитат и клиентите и самите од можна инфекција.

Секоја по 15 минути

Швајцарската влада планира од 8 јуни дополнително да ги ублажи мерките за да се спречи ширењето на коронавирусот, а првично немаше намера да дозволи воопшто да работат борделите. Сепак, Здружението на сексуални работници „Прокоре“ направи детален правилник, со кој ќе се гарантира безбедно растојание на клиентите од проститутките, и ги моли надлежните органи да отворат бордели во секој случај.

Според тој план, закажувањата треба да бидат закажани, како кај фризерите, а клиентите ќе мора строго да се придржуваат кон распоредот. Секој клиент би можел да остане со проститутка најмногу 15 минути. Ќе бидат потребни дополнителни 15 минути помеѓу двајцата клиенти. За тоа време, сексуалниот работник ќе мора да ја смени постелнината, да ја вентилира и да ја дезинфицира целата просторија. Долната облека треба да се мие од проститутки со прашок за дезинфекција по секој клиент. На проститутките им се советува да избегнуваат допирање на облеката на клиентите и нивните лични работи.

Покрај тоа, уредбата предвидува забрана за контакт лице-в-лице со сексуален работник со цел да се избегне можноста за пренесување на вирусот. Според новите правила, бакнувањето е строго забрането, а бројот на пози за време на сексот е ограничен на два, што „Прокоре“ ги смета за најбезбедно. Тоа е „кучешки стил“ и „обратна каубојка“ или „возач“. Здружението на сексуални работници смета дека и клиентите и проститутките во овие пози не можат да го добијат коронавирусот, кој се пренесува со капки. Во секој случај, проститутките и клиентите треба да носат заштитни маски за време на сексот.

Складирање на податоци

Од безбедносни причини, клиентите треба да ги остават личните податоци во борделите, од кои се бара да ги чуваат четири недели. На тој начин, во случај проститутката на крајот да се зарази, здравствените работници можеле да откријат со кого имала контакт.

„Ограничувањата воведени како резултат на епидемијата на коронавирус ја погодија сексуалната индустрија, која се потпира исклучиво на физички контакт. Поради тоа, почна да се појавува нелегална проституција и тоа претставува опасност за јавното здравје. Затоа борделите треба да започнат со работа, затоа што сексуалните работници се на работ на егзистенција. Покрај сите горенаведени правила, ние сме подготвени да одржиме обуки за да се осигураме дека проститутките ќе се однесуваат одговорно – се наведува во барањето на „Прокоре“ до швајцарската влада.

Најчитани вести