Пандемијата од коронавирусот ги поттикна земјите ширум светот, па дури и од регионот, да ги затворат своите граници за да спречат ширење на смртоносната инфекција. Повторното отворање на границите доведе до забуна кај граѓаните во регионот, а на сила е правилото на реципроцитет.

Меѓутоа, како што активноста на коронавирусот полека почна да опаѓа, земјите почнаа полека да ги повлекуваат рестриктивните мерки на движење, вклучително и границите со соседните земји.

Отворањето на државите предизвика забуна кај граѓаните, а повеќето се збунети и не знаат дали можат да влезат во која било од земјите во регионот, бидејќи не е треба само да се каже дека „правилото на реципроцитет“ не функционира.

Вечер.мк, 24вести.ком и Телеграф.рс ви приложуваат водич за земјите од регионот што отвориле гранични премини и за кои важи оваа дозвола.

Северна Македонија

Северна Македонија сè уште нема направено протокол за отворање граници и аеродроми.

Србија

Српското раководство ги отвори своите граници кон Бугарија, Унгарија, Хрватска, Црна Гора, Романија, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина. Исто така, треба да се напомене дека Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, присуствуваше на состанокот на квадрилатералата на 19 мај, каде што учесниците се согласија да ги отворат границите на Романија, Грција, Србија и Бугарија од 1 јуни, со примена на соодветни епидемиолошки мерки.

Црна Гора

Раководството на Црна Гора најави дека од 1 јуни ќе ги отвори своите граници за некои земји, како  Хрватска, Словенија, Австрија, Германија, Унгарија, Албанија, Грција ...

Треба да се напомене дека Србија донесе одлука да ја отвори границата со неколку соседни земји од 1 јуни, вклучувајќи ја и Црна Гора, но граѓаните на Србија сепак нема да можат да патуваат во таа земја без тестирање и карантин.

Покрај Србија, Црна Гора не ги отвора своите граници кон граѓаните на Босна и Херцеговина и Северна Македонија.

Премиерот на Црна Гора, Душко Марковиќ, ја објасни одлуката, велејќи дека се отвораат граници за оние земји каде што бројот на заразени е 25 во однос на 100.000 жители.

Оваа одлука доведе до незадоволство од Белград, а претседателот Вучиќ го оцени овој потег на Подгорица како „политички“. Како одговор на Подгорица, авионите на Црна Гора ерлајнс им беше забрането слетување на аеродромот „Никола Тесла“ во Белград.

Хрватска

Премиерот на Хрватска, Андреј Пленковиќ, денеска објави дел од олеснување на мерките и отворањето на границите за некои од државите. Хрватска ги отвори своите граници кон Словенија, Унгарија, Австрија, Чешка, Словачка, Естонија, Литванија, Полска и Германија.

Иако Црногорците ги отворија границите за хрватските граѓани, Хрватска не го стори истото, а границите на тие држави остануваат затворени за српските, босанските и црногорските граѓани, како и за граѓаните на Северна Македонија, т.е. тие не можат да влезат без тестирање и карантин.

Пленковиќ рече дека според анализата и епидемиолошките слики, тоа се земји каде што има или сличен резултат или трендовите се такви што може да донесе таква одлука со епидемиолошки препораки и специјална апликација, која веќе е донесена за граѓаните од овие земји за туристичката сезона.

БиХ

Босна и Херцеговина ќе ги отвори аеродромите и границите за граѓаните на Хрватска, Србија и Црна Гора на 1 јуни, рече претседателот на министрите на БиХ, Зоран Тегелтија, обраќајќи им се на новинарите по седницата на министрите на БиХ.

Граѓаните на Хрватска, Србија и Црна Гора ќе можат да влезат во Босна и Херцеговина без тест или позитивно писмо.

„За жал, тие соседни земји не беа добри со БиХ на ист начин“ - рече Тегелтија, алудирајќи на црногорското и хрватското раководство.

Грција

Грчките граници ќе бидат отворени на 15-ти јуни, но само за граѓаните кои доаѓаат од Германија, Израел, Кипар, Балканот и балтичките држави

Бугарија

Бугарија ги отвори своите граници кон граѓаните на Србија и Грција.

Албанија

Албанскиот премиер Еди Рама најави дека границите ќе бидат отворени за сите Албанци од Србија, Северна Македонија и Црна Гора.

Најчитани вести