Иако се отвораат границите, секоја земја го задржува правото да воведува различни мерки според својата епидемиолошка состојба и проценките. Така, условите за преминување на границата се разликуваат од земја до земја. Еве што ве чека кога ќе влезете во некои земји. Пандемијата на коронавирус се смирува, некои земји ги олеснуваат мерките, но мора да се следат одредени процедури при влегување во некои.

Србија

Србија ги отвори своите граници минатата недела, а негативен тест за коронавирусот или специјална дозвола за домашни и странски државјани не е потребен при влез во земјата.

Покрај тоа, патниците повеќе нема да мораат да се изолираат при пристигнувањето во Србија. Сепак, на сите оние кои ќе влезат во земјата ќе им бидат дадени здравствени предупредувања дека влегуваат на територијата каде што се уште циркулира вирусот, како и начини за спречување на инфекција..

Босна и Херцеговина

Во Босна и Херцеговина мерката за изолација е укината по влегувањето во земјата, но влегувањето на странски државјани е можно само во случај на деловни активности или во случај на семејства на починатите кои можат да влезат во земјата за да присуствуваат на погребот.

И во двата случаи, потребно е да имаат негативен тест  не постар од 48 часа, како и да се јават кај надлежната здравствена установа во општината во која одат. Отворањето на границите на оваа земја за странците е најавено за 1 јуни.

Хрватска

За влез во Хрватска, без разлика дали е за туризам или бизнис, потребен е негативен тест не постар од 72 часа. И во двата случаи, потребен е доказ за причината за престој во оваа земја - доказ за деловни причини или доказ со резервација на сместување.

Карантинот од 14 дена не е задолжителен за странците. Во оваа земја, најавуваат натамошно олеснување на мерките, но нема точни информации за целосно отворање на границите.

Црна Гора

Иако границите ќе бидат отворени за странски државјани од 1 јуни, туристите од Македонија сè уште нема да можат да влезат, затоа што, како што беше најавено вчера, границите ќе бидат отворени за граѓаните на Хрватска, Словенија, Австрија, Германија, Полска и Чешка. , Унгарија, Албанија и Грција.

Црна Гора не бара мерки за изолација или негативен тест. „Црна Гора ерлајнс“ се подготвува за комерцијални летови од јуни, а првиот ќе биде за Белград.

Грција

Границите за сите граѓани ќе бидат отворени од 15 јуни. Оттогаш Грција нема да бара задолжителен 14-дневен тест и карантин. Задолжително е да пополните посебен прашалник ако патувате со траект повеќе од половина час.

Бугарија

Отворањето на границите беше најавено на 1 јуни. Бугарија нема да бара мерки за карантин и негативен тест.

Унгарија

Унгарија првично планираше да дозволи влез во земјата само на лица кои патуваат заради деловни причини, пред се сезонски работници, но заклучно со 25 мај, на сите граѓани им е дозволено да влезат. Оваа земја од вчера не бара карантин. Граѓаните можат да влезат во земјата на сите девет гранични премини.

Австрија

Потребен е негативен тест или 14 дена во самоизолација. Тестот може да се изврши на аеродромот во Виена за 190 евра, резултатите се добиваат по три часа.

Влегувањето е дозволено само на странци со виза за престој или престој во Австрија, додека влезот со работна виза не е дозволен, иако постои можност да се направат исклучоци за сезонски работници.

Швајцарија

Влегување исклучиво за швајцарските граѓани и оние со постојан престој.

Турција

Границите за странските туристи ќе бидат отворени на 15 јуни. Сè уште не е познато дали Турција ќе бара мерки за изолација или негативен тест, ниту дали ќе бидат потребни маски.

Германија

Новодојденците од земја на ЕУ или Шенген-зоната во Германија веќе не треба да одат во изолација 14 дена. Но, ако сте од „трета земја“, како што е Македонија, на дело е конфузија.

Германската влада планира да го укине предупредувањето за патување во 31 европска земја на 15 јуни, доколку ситуацијата продолжи да се подобрува во Европа.

Најчитани вести