Зборувајќи во Европскиот парламент, Најџал Фараж лидер на партијата  за Брегзит рекол ако Брегзит половина успее, “овие институции нема да бидат тука во рок од десет години“.

Фареж рекол дек ќе продолжи со кампања “ширум Европа“ против ЕУ во наредните месеци и години и препознал три земји – Италија, Данска и Полска – кои највероватно се следни што ќе ја напуштат ЕУ.  “Тие се меѓу првите“ “

Фараж предвидува дека Италија, Данска и Полска можат да заминат, велејќи: Начинот на кој од ЕУ ги навредуваше Полјаците вероватно е премногу од она што тие можат да поднесат. Минатогодишната анкетата во Полска покажала - Полјаците веруваат во тоа дека ЕУ има негативно влијание врз нивниот живот“.

Во разговор за магазинот ЕУ Парламен, Фараж предвидел дека ЕУ ќе се распадне “за 10 години“, поради сеизмичкото влијание на Брегзит. Фараж, чија партија на последните еврипски избори освоила 29 манади, верува дека Британија ќе се покаже како “ударен чекан“ за ЕУ, додавајќи, “и тоа е добра работа“.

Најчитани вести