Во соработка со Националниот центар за јавно здравје (ННК) и Универзитетот во Дебрецен, со поддршка на Министерството за човечки ресурси (ЕММИ) започна развојот на новата вакцина против коронавирус, соопшти Министерството за човечки ресурси во четвртокот.

И ННК и Универзитетот во Дебрецен имаат богато научно искуство, како и најнапредни установи што го овозможуваат ова значајно медицинско истражување, додаде Министерството.

Истражувачите од институцијата, националната лабораторија за безбедност на ННК, беа меѓу првите во Европа кои успешно го изолираа новиот коронавирус што предизвикува болест „Ковид-19“ кон средината на март. Тие веќе го изолирале вирусот од 30-40 различни индивидуи, што дава основа за тековниот развој на вакцини.

Во тековната фаза на истражувањето, прво се избираат различните видови вируси што треба да се користат во текот на процесот на развој, потоа се тестираат клеточните култури што се најпогодни за развој на вакцини. По ова, се вршат студии за ефикасност и може да започне и тестирање на животни.

Според амбициозните планови, малото производство на вакцината би можело да започне веднаш во октомври, соопшти Министерството.

Најчитани вести