Добро познатиот унгарски романсиер, драматург и револуционер, Мор Јокаи, исто така бил одличен познавач на храна, бидејќи неговите современици овој факт многу пати го ставиле на хартија. Тој редовно одржувал гозби за празници во неговата вила во Свебеги, од Буда страната на главниот град за неговите пријатели, каде неговата главна улога секогаш играла неговата омилена храна, густата супа од грав со свинско месо.

Мор Јоакаи бил активен учесник и водечка фигура на Унгарската револуција од 1848 година. Тој напишал голем број романи, раскази, хумористични прозни дела, песни, претстави и бил уредник на повеќе весници во текот на неговиот живот.

Неговите најпознати дела ги вклучуваат Унгарски Набоб, Сиромавиот богат, Сините без срца, Златен човек, Циганскиот барон.

Поетот Сандор Петифи, уште една голема фигура на револуцијата, бил еден од најдобрите пријатели на Јокаи. Тие често разменувале писма, а поетот дури напишал и поема за авторот. Романтичните романи на Јокаи станале многу популарни меѓу елитата на Викторијанската ера во Англија и тој често бил споредуван со Дикенс во британскиот печат од 19 век.

Гласините велат дека британскиот владетел, самата кралица Викторија, била меѓу обожавателите на унгарскиот романсиер.

Според легендата, романсиерот ја јадел супата од грав најпрво во еден ресторан во Балатонфуред, каде што го направиле јадењето со коњски грав и со рукс, средство за задебелување на супи и сосови, а во нив исто така готвеле и свински полутки. Писателот толку ја сакал супата од грав, што скоро била врзана за неговото име дури и за време на неговиот живот, што не е ни чудо, бидејќи Јокаи бил тој што ја правел супата толку популарна.

Во тоа време, околу крајот на векот, биле формирани темелите на денешната традиционална унгарска гастрономија, со истовремена употреба на мелен пипер и кромид како основа, руксот и чорбата почнале да ги освојуваат кујните. Експериментите со рукс од пиперка може да резултирале со предок на супата од грав на Јокаи во ресторанот Балатон, каде Јокаи првпат го вкусил омиленото јадење, но денешната верзија е доста различна од оригиналот.

Причината за ова била продолжувањето на експериментите, и фактот дека славниот унгарски угостител, Короли Гундел, ја опишал супата од грав во неговата колекција на рецепти со употреба на унгарски рукс (со лук, кромид и црвен пипер), и со дополнителни тестенини, зеленчук, и тротер. Во колекцијата на рецепти, тој официјално го именувал ова јадење „супа од грав Јокаи“ или „супа од грав - ла Јокаи“ и со тоа, се родила денешната последна верзија на саканата супа на романсиерот.

Оригиналната супа од грав - ла Јокаи - рецепт на Короли Гундел 

180 грама сув грав или 300 гр свеж грав
1 чадена полутка свинско месо
100 грама моркови
80 грама корен од магдонос
ловоров лист
лук
150 грама зелени пиперки
70 грама домати
300 грама колбас
40 грама сало
30 грама брашно
30 грама кромид
5 грама лута пиперка
зеленило од магдонос
1,5 дл павлака + 30 грама брашно
тестенини (ципетки)

Прво, сувиот грав треба добро да се измие и да се натопи ноќта пред готвењето. Ова не е неопходно во случај на конзервиран или свеж грав. Потоа, ставете го тротерот (гравот) во приближно 1,5 литри вода и варете го додека не се изедначи и стане путер-мек.

Следниот ден, исечете го зеленчукот и испржете го со замрзнатото сало. Кога ќе почне да станува масата кафеава, истурете го гравот заедно со течноста за готвење, како и густиот сок во кој се готвел гравот.

Додадете го ловоровиот лист, чешне лук, исечени зелени пиперки и домати, и малку сол. Во меѓувреме, пржете го колбасот, извадете го од маснотиите и исечете го на тенки кругчиња. Откако гравот ќе омекне, направете лесен сос од маснотиите од колбаси и брашно со сецкан кромид, а потоа попрскајте со црвен пипер и магдонос. Додајте го сосот во супата, а кога ќе зоврие, згуснете го со киселата павлака. Потоа, гответе ги тестенините во неа и додадете ги и исечканите колбаси.

Пред сервирање, исечете го свинското месо на мали парчиња, и истурете ја топла супа на него. Исто така, можете да го зачините со оцет и тарагон. За да го компензирате киселиот вкус, многу малку шеќер во прав може да се смета и за хармонијата на конечниот вкус.

Најчитани вести