Од 17-ти март, унгарските граници се затворени за сите патници - дозволено е да влезат само унгарските граѓани и членовите на нивното семејство. Со олеснување на ограничувањата низ целата земја, границите полека почнуваат повторно да се отвораат и некои правила за влез беа укинати во април за одредени граѓани, патници и оние кои патуваат за деловни цели. Бидејќи сè уште постои неизвесност, ова се потребните информации за секој што не е сигурен кој може да влезе во Унгарија и како.

Засега, во целина, на неунгарските граѓани сè уште не им е дозволено да влезат во Унгарија со патнички сообраќај, но одредени исклучоци се утврдени да им помогнат на бизнисите повторно да заживеат, а патниците кои работат во соседните земји да можат да патуваат меѓу своите работни места и домовите.

Граѓаните на соседните земји можат да влезат во земјата врз основа на договори склучени за патување (работа, студии, здравствена заштита). Ова значи дека секој што живее во Унгарија или во соседна земја може да влезе доколку може да презентира веродостојни докази за нивното вработување во друга земја или потврда за студии (на пр. Студентски картички).

Австриските граѓани https://hungarytoday.hu/coronavirus-hungary-austria-entry-test/are добија влез во Унгарија без деловни цели, од петокот наваму, но тие треба да претстават документ во кој се гледа негативниот резултат на тестот за коронавирус спроведен во претходните четири дена.

Граѓаните заради хуманитарен транзит можат да влезат и во Унгарија во договор со соседните земји. Унгарија сè уште гарантира хуманитарен коридор за нејзините соседи од Источна Европа да им дозволат да се вратат од Западна Европа. На нив мора да им се дозволи транзит на секој начин, така што мора да ја напуштат земјата што е можно поскоро за време на предвидениот временски период и по предвидената траса. Граѓаните од соседните земји кои ги обезбедуваат потребите за работна сила во земјоделскиот сектор, исто така, можат да влезат во земјата.

Од крајот на април, врз основа на владин декрет, се променија правилата за влез на територијата на Унгарија. Од 30 април, унгарските државјани кои доаѓаат во Унгарија од Чешка, Полска, Германија, Австрија, Словачка и Јужна Кореја, и кој се враќаат дома од службено патување, не се должни да одат во 14-дневен домашен карантин. Сепак, граѓанинот мора да биде висок службеник или вработен во домашна компанија или компанија регистрирана во една од наведените држави и компанијата треба да има деловни односи со друга компанија регистрирана во најмалку една од наведените држави. Унгарските граѓани можат да ја напуштат земјата поради која било цел се додека соседната земја им дозволува да влезат на нејзината територија.

Покрај тоа, сите словачки, чешки, полски, австриски, германски, јужнокорејски и јапонски државјани кои пристигнуваат од овие земји заради деловно патување, исто така можат да влезат во земјата и да останат без домашниот карантински период. Сепак, тие мора да ги докажат деловните цели при влезот во земјата.

Инаку, само унгарски државјани можат да влезат во земјава - кои, без деловни цели, подлежат на 14-дневен домашен карантин. Странските државјани не можат да влезат на територијата на Унгарија, но има некои исклучоци.

Во случај на семејства кои патуваат заедно, ако барем една од страните е унгарски државјанин, на странските членови на семејството (дете, родител, баба и дедо, сопруг или сопруга) им е дозволено да влезат во Унгарија. Граѓаните на која било земја на ЕЕА (земји од ЕУ, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка) кои имаат право на постојан престој во Унгарија и кои го докажуваат ова право со картичка за постојан престој, се сметаат и за унгарски државјани, затоа можат да влезат во земјата исто како и унгарските граѓани.

Во спротивно, само заменик началникот на Националната полиција може да одобри специјално ослободување од овие правила или да утврди специфично правило на однесување. Согласно одредбите на владината уредба 81/2020 (IV.1.), граѓаните кои сакаат да влезат мора да бидат подложени на задолжително лекарско испитување по влегувањето во земјата, и само доколку не е откриена инфекција КОВИД-19 и податоците на странскиот граѓанин се регистрирани, им е дозволено да можат да влезат. Електронска форма на апликацијата треба да се достави до унгарската полиција. Оние што аплицираат треба да ги исполнат условите за влез регулирани во Шенген-границите и треба да докажат дека се овластени да влезат во земјата на нивната дестинација.

Доколку некој не дојде во Унгарија во врска со компанија која има деловни односи со друга компанија регистрирана во најмалку една од горенаведените држави (Чешка, Полска, Германија, Австрија, Словачка и Јужна Кореја), но има сопствена компанија регистрирана во Унгарија, или може да има недвижен имот во земјата (но нема лична карта), воопшто, тие не можат да влезат, но во случај за посебно внимание, одлучува заменик началникот на полицијата.

Овие регулативи се применуваат на сите гранични премини, вклучувајќи ги аеродромите и земните гранични премини. Како и да е, мора да се напомене дека во моментот меѓународни возови и автобускиот сообраќај престанаа да сообраќаат меѓу повеќето соседни земји, со исклучок на железничките линии меѓу Унгарија и Австрија.

 

Најчитани вести