Слaмбук е едно од најстарите познати јадења на овчарите од Хортобaги, Унгарија. Иако е дури и постара од супата Гулaш (Gulyás), славното унгарско јадење што странците првпат го спомнуваат кога станува збор за унгарските деликатеси, вкусниот сламбук не доживеал толку успешна меѓународна приказна како главното национално јадење. Но, ова може да се промени еден ден.

Можеби ова се се должи на фактот дека сламбук е конкретно јадење, за кое овчарите можеле да ги однесат сите состојки во дивината и да ги чуваат таму безбедно со денови, без ништо да се расипе од нив. 

Постои дури и теорија во овој поглед дека овчарите никогаш не јаделе гулаш, бидејќи говедското месо било толку скапо и расипливо што никогаш не можеле да го однесат со себе на полињата. Очигледно, тие не колеле  ниту едно од својот добиток за да си зготват брз ручек за себе. Како и да е, она што тие сигурно го јаделе е многу поевтиниот сламбук. Подоцна, сепак, веќе не била сува храна со тестенини од компири која стигна до модерните ресторани, туку храна богата со месо, па затоа сламбук остана храна на пожарникари и посиромашни.

Нејзината популарност не е исклучена ниту со фактот дека станува збор за јадење специјално направено со готвење во казан. И покрај тоа што може да биде совршено подготвен во поголем сад или тава, потешко е да се готви, бидејќи сувите тестенини, „лепчињата“ лесно се кршат и можат брзо да се изгорат и да се лепат на тавата.

Со текот на годините, сламбук се нарекувал различно - тешко преведувачки - имиња, како што се öhöm, öhön, betyáros, topogó, handabakáré, sususinka, tésztakása и tanyai niveetlen. Како и да е, легендата вели дека првото име „Охом“ е изведено кога некој го прашал пастирот кој штотуку завршил со готвење и ја вкусил својата храна дали е готова. Пастирот, со жешкиот залак во устата, можел да изговори само: öhöm (ох-ох).

Сега, да видиме како да ја подготвиме автентичната храна на унгарскиот овчар, сламбук. Покрај оригиналниот рецепт, се пече и мал колбас, како што тоа го препорачуваат луѓе од регионот Хајдишг, од каде потекнува оваа храна.

Состојки за Сламбук
 

Пушена сланина од 15 дкг
2 средни глави кромид
1 чешне лук
2 лажички мелен црвен пипер
30 дкг лазања паста
60 дкг компири
1 пиперка
1 домат
10 дкг пушен колбас
сол
мелен пипер

Исечете ја сланината на мали парчиња и испржете ја во сопствена маст. Откако ќе исцеди доволно маснотии, додадете го ситно исецканиот кромид и пржете уште 2 минути, со промешување. Потоа можете да го додадете и ситно исецканиот лук, исто така. Потоа додадете ги тестенините од лебче и продолжете да го пржите сламбукот над средна топлина додека тестенините не се зготват до рамномерно златно-кафеава боја. Бидете внимателни да не ги препржите премногу, но не дозволувајте да се залепат за тавата. Откако тестенините ќе станат убави златно-кафеави, посипете ја црвениот пипер на дел од дното на тавата каде што има маснотии, бидејќи тој се меша во маснотии. Измешајте, а потоа истурете доволно вода за да ги покриете тестенините (неколку прсти повеќе од тестенините). Додадете ги исечени компири, домати и пиперка. Додадете сол, бибер и варете околу 20 минути, со често промешување. Конечно, исечете го колбасот на парчиња и испржете го во своја маст и сервирајте го со сламбукот.

Најчитани вести