Експертите велат дека некои луѓе можеби имале коронавирус пред официјално да започне пандемијата. Ако сте имале поблаги облици на овие симптоми, тогаш веројатно успешно сте се справиле со овој вирус, пишува британски Мирор.

Студијата од универзитетот Оксфорд открила дека има осум јасни знаци кои укажувале на тоа. Новите истражувања покажаа дека инфекцијата на окото, како што е конјунктивитис, може да биде симптом на Ковид 19.

Познато е дека секоја инфекција на горниот респираторен тракт може да резултира во вирусен конјунктивитис како секундарна компликација, што е случај и кај Ковид-19 - велат научниците.

Сепак, додаваат дека заразеното лице веројатно нема да има конјунктивитис како единствен симптом, но најверојатно ќе биде поврзано со треска, сува кашлица или друг симптом.

Еден од најчестите и препознатливи симптоми на вирусот корона е сува кашлица.

Иако не е официјално признат како симптом на коронавирус, некои заразени пациенти го пријавиле како симптом менталниот замор.

Покрај сувата кашлица, температурата е исто така најчестата индикација за коронавирусот.

Чувството на притисок на градите и неможноста да земете длабок здив исто така се јавуваат како симптоми.

Неодамна, британското здружение за оториноларингологија предупреди дека губењето на чувството за мирис и вкус може да биде симптом за Ковид-19.

Се покажа дека од 204 заразени кои учествувале во студијата, 48,5 проценти пријавиле дијареја како симптом.

Друг симптом на Ковид-19, кој исто така се јавува како резултат на обична настинка, вируси на грип и многу други вируси, е чувство на замор и исцрпеност.

Здрав организам со силен имунитет е во состојба да се селектира со поблага форма на овој вирус, дури и да не забележи дека го имате. Сепак, најдобро е да се придржувате до сите мерки на заштита и самоизолација во секој случај.

Најчитани вести