- Јас помалку се плашам за нашата економија, иако ќе биде многу потешко - рече претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ, објаснувајќи ја програмата за економски мерки во интервју за ПрваТв  вечерва.

Вучиќ истакна дека сите компании, сите претприемачи, микро и мали бизниси, пекари, фризери, сите компании ќе добијат целосен минимум три месеци. Тоа ќе ја чини земјата 700 милиони евра.

Тој најави дека плаќањето ќе започне во рок од еден месец, бидејќи на државата и требаа два месеци за да види дали работниците се отпуштени или не.

- Ние сакаме да им помогнеме на претприемачите да преживеат, но само оние кои не отпуштиле повеќе од 10 проценти од работниците ќе можат да сметаат на тоа - додаде тој.

Тој исто така посочува дека Србија има суфицит пари во својот буџет што ќе помогне да закрепнат, и рече дека тоа ќе се изведе преку три начини на финансирање:

- внатрешни резерви

- задолжување на домашниот, двнатрешниот пазар на хартии од вредност

- задолжување на меѓународниот пазар на капитал

За прв пат, Србија ќе воведе корпоративни обврзници (за големи компании).

 

Како парите ќе се вбризгуваат во деловните активности?


Вучиќ рече дека повеќе од пет милијарди евра се во пакетот за закрепнување на српската економија. Тој потенцираше дека програмата ќе и помогне на економијата, како на малите, така и на средните, така и на големите претпријатија, а одговорните размислуваат и како да им помогнат на малите, пред сè, на земјоделските производители и на млечната индустрија, односно млекарите. 

Исто така, специјалната поддршка ќе оди во угостителството и хотелиерство, додаде тој. Во исто време, нема да има намалување на платите во јавниот сектор, како и на пензиите, затоа што, како што вели, се подготвувавме за вакво нешто.

Тој исто така вели дека исплатата на даноците и придонесите за следната година ќе биде одложена, исто како и акомтација на данок на добивка за следната година.

Втората мерка, вели тој, е потребна за ликвидноста и солвентноста на средните претпријатија, но особено малите и микро, што е гарантен фонд, преку кој банките ќе вметнат две милијарди евра во системот.

- Две милијарди евра ќе треба да бидат ставени во системот од страна на банките, а од тоа ние преземаме одговорност помеѓу 480 милиони и 600 милиони, околу 550 милиони да се согласиме со банките, што е една милијарда и 250 милиони за финансирање на малите - рече Вучиќ.

Државата ќе биде гарант три години

Како што рече, договорот со банките е при крај, а гувернерот и министерот за финансии веќе разговарале со здруженијата на банки.

Според него, Србија има повеќе пари од другите.

Тој рече дека српската економија ќе продолжи да биде број еден во однос на земјите од регионот. Говорејќи за делот на програмата на мерки за закрепнување на српската економија, Вучиќ рече дека сè уште има механизми за внатрешно дејствување.

- Доналд Трамп, од друга страна, ги нема, додаде тој.

- Економијата и носеше приоритет на Америка. Трамп сака да ја зачува економијата. Како водач на мала земја, јас не сум толку вознемирен како Трамп - додаде тој.

- Добивме пари. Имаме повеќе пари од другите, не се додворувавме како другите. Имаме три начини на финансирање - рече Вучиќ.

Подарок од по 100 евра за секого

Тој истакна дека ќе ги продолжи преговорите со ММФ. Тој, исто така, потсети дека Фич го потврди кредитниот рејтинг на Србија.

На прашањето од каде доби толку многу пари, тој рече:

- Има уште една работа што не реков. Најдовме повеќе пари. Имаме доволно пари. Размислуваме да дадеме на секој полнолетен граѓанин на Србија по 100 евра, како подарок за зголемување на трошењето. Се фрла во бунар, но ќе биде добро за луѓето кои се сиромашни - рече тој на ТВ Прва.

- Тоа се големи пари во масата, па тоа се уште 520 милиони евра. Секој полнолетен граѓанин, вработен, невработен, пензиониран, кој и да е, ќе добие еднократен подарок - откри Вучиќ.

Тој посочи дека тоа многу би значело за сиромашните и дека тоа ќе ја зголеми потрошувачката за зајакнување на економијата.

Тој објасни дека овие мерки се т.н. „вбризгување од хеликоптер“. Тој исто така објаснува дека зад овие економски мерки стои струката, Министерството за финансии, НБС, како и други домашни и странски експерти.

Вучиќ рече дека државата ќе се обиде да им помогне на земјоделците во оваа ситуација. Главно околу цените на земјоделските производи. Ќе биде помогната и „Ер Србија“.

Српскиот претседател Александар Вучиќ вечерва зборуваше за тековните случувања во врска со корона вирусот, како и за преземените мерки за да се спречи ширењето и задушувањето на пандемијата.

Најчитани вести