Девет дена трагела голготата на семејство од Македонија кое не можело да ја погреба својата сопруга и мајка, која починала од коронавирус на 18 март во местото Пизоњ во италијанската провинција Бреша, бидејќи немало муслимански гробишта, дознава 24Инфо.

Сопругот и двете ќерки на починатата заглавиле во бирократскиот лавиринт, па за цело време седеле во домот со ковчегот, кој е херметички затворен поради вирусот, а поради строгите здравствени регулативи не можеле ниту да го пренесат телото во Македонија.

„Настанот е неверојатен. Ова е затоа што Пизоњ нема област за погребување на муслиманите, што ја има и Бреша, но која е достапна само за муслиманите кои живеат во градот и не го овластува погребот....Бидејќи Бреша одбила да го изврши погребот, локалните власти, сепак, отстапиле парцела на гробиштата каде привремено е погребана жената...

Целата сторија на ОВОЈ ЛИНК

 

Најчитани вести