Нема сите граѓани да добијат можност да го одложат плаќањето на дел од ратите за кредити. Самите банки се тие кои ќе одлучуваат каква понуда ќе им дадат на своите клиенти.

Според неофицијалните информации до кои дојде Алсат, управните одбори на банките ќе донесат одлука за мораторум од 3 до 6 месеци на сите кредити, но тоа нема да важи за оние за кои ќе проценат дека не се погодени од корона-кризата. Според Уредбата која доцна синоќа помина на владина седница, на граѓаните, но и на фирмите, банките ќе им понудат:

– одложување односно грејс-период за отплата на кредитите;

– пролонгирање на исплатата на кредитот на подолг период;

– пониска каматна стапка и сл.

Најчитани вести