Рекордни 3,3 милиони Американци се регистрирале за бенефиции за невработени минатата седмица, највисоки скок на невработеност во една недела во американската историја без никаква конкуренција. Досега, во евиденцијата вакво нешто, но само слично, е забележано во неделата во октомври 1982 година, кога во истата недела биле отпуштени 695.000 луѓе. Бројката од 3,3 милиони невработени е еден од многуте показатели дека кризата со коронавирус ќе влијае на американската економија заради што Конгрес вчера одобри помош од 2 милијарди американски долари.

Пред три недели, само 200.000 луѓе аплицираа за бенефиции за невработеност, што е најниско во историјата. Њујорк Тајмс пишува дека шокантниот број отпуштања не ја дава вистинската слика за ударот врз американската економија, бидејќи многу американски работници не можат да аплицираат за надомест, а тоа се скратено работно време, многу ниски плати, самовработени и оние кои работат до договор за работа.

Аналитичарите очекуваат ова да биде само почеток, а следните бројки ќе бидат уште повеќе погубни. Експертите веруваат дека кризата со коронавирус целосно ќе го уништи економскиот раст во последните десет години и ќе ги врати Соединетите држави на време до крајот на минатата финансиска клриза криза од 2008/2009-та година.

Речиси сите држави воведоа делумни или тотални ограничувања на работата, поради што државата губи многу пари, па американскиот претседател Доналд Трамп најави дека очекува да бидат укинати ограничувањата и да се запред падот на економијата околу Велигден на 12 април, но што експертите не се согласуваат со Трамп.

За прв пат по 50 години администрацијата на Трамп ја намали бројката на невработеност под 4,0 проценти. До минатата недела имаше нешто помалку од шест милиони невработени во САД, или 3,5 проценти, така што овие нови 3,3 милиони е зголемување за скоро 50 проценти.

 

Најчитани вести