Во Италија евидентно е дека корона вирусот е со забавено темпо со што стручњаците очекуваат  врвот на епидемијата да биде оваа недела и неколку дена потоа.

Тие предупредиле дека наредните денови се клучни во борба со корона вирусот во таа земја. Оваа седмица и неколку дена после тоа се одлучувачки бидејќи тоа е временски период кога мерки кои италијанската влада ги преземала пред 15-20 треба да дадат резултати, а со тоа се очекува да се виде падот на новозаболени во наредните пет шест дена, а број на смртни случаи неколку дена потоа“, изјавил помошен генерален директор на СЗО Ранијери Гуера за италијанското радио Капитал.

Во Италија број на нови случаи и смртност како последица од корона вирус со секојдневно соопштение во 18 часот, а спрема вчерашните податоци, четврток е ден каде е забележан намален број на новозаболени од корона вирус.

Во неделата бил 3.957, во понеделникот 3.780, во вторникот 3.612, а во средата 3.491 случај на заразени.

Инаку, околу 76 отсто од жителите на Италија го подржуваат начинот на кој владата на таа земја се бори со корона вирусот, додека процент од популација која ја одобрува мерката на својата владата е помал во Франција (61отсто) и Германија (58 отсто), покажало истражувањето на францускиот Фигаро кое е спроведено од Кантар институт.

 

извор: вебтрибуне.ср.

Најчитани вести