Изолацијата и сместувањето на заболени од корона вирус на Белградскиот саем треба да биде функционално од петок, рече вечерва премиерката Ана Брнабиќ. Премиерката исто така рече дека Србија е „во војна против вирусот корона“.

- Ние ја следиме ситуацијата секој ден. Се придвижуваме кон нови мерки, секојдневно се прилагодуваме. Мерките на кои работиме во моментов постојат пред се за интерес на граѓаните, за тоа како да се направи поефикасен систем за повеќе тестирања. Ова нема да се одрази многу на нашите граѓани, освен ако тие се позитивни и заболени, тие што се заболени нема повеќе да бидат дома, туку ќе мора лекувањето да го поминат во специјалниот центар за изолација на Саемот и другите соодветни сали низ цела Србија. 

- Видов коментари од типот а зошто не во хотели? Бидејќи е потребна поголема полиција, војска, безбедност. Втората причина е дека целата намера е рано откривање, ран третман, да се направи сè поефикасно. Затоа е важно луѓето да бидат на едно место за да можеме веднаш да откриеме кој како се чувствува доколку имаат посилни симптоми. Веруваме дека ова е начинот на борба против корона вирусот - рече Брнабиќ.

- Во центарот на Сајмиште имаме простории за 5 до 9 лица,телевизори, маси за пинг-понг, па разни дополнителни објекти. Од утре Саемот треба да биде функционален. Утре ги решаваме сите проблеми. Да не биде соба со 3.000 кревети, да ја направиме подобра и похумана “, рече таа.

Во српската јавност се појави темата дека Белград, како центар на ширење на корона вирусот би можел да биде затворен за пристап, да во карантин, како и Ваљево а се спомнува и Ниш.

- Јас не би зборувала за овие мерки за изолација на градовите во моментов. Евалуацијата ќе ни покаже дали треба да го сториме тоа или не. Ние одиме во офанзива и сите мора да се држат до милиметарот според сите мерки. Ситуацијата е подобра, солидарноста е поголема. Верувам дека разбираме дека тоа е борба за секоја личност за целото наше општество “, рече таа.

Премиерката исто така рече дека, теоретски, ако секој од нас остане дома со минимален контакт, ќе го завршиме ова за 25 дена.

Најчитани вести