Косовскиот претседател Хашим Тачи рече дека е горд што бил војник на Ослободителната војска на Косово уште од своето основање. Тој изјави дека не е најголема чест во неговиот живот да се носи униформа на УЧК и да се биде нејзин политички директор, пренесува „Косова онлајн“.

Тачи на својот профил на Фејсбук напиша дека оваа униформа во ослободителната борба не е хендикеп, туку чест, привилегија и гордост во секое соочување со никого. "Не мислев, а камоли да верував, дека ќе дојде денот кога некој член на Собранието на Република Косово би се заколнал дека сегашниот премиер на Косово е посилен од Србија, бидејќи нема криминално досие на УЧК. Ја прашувам засегнатата дама: какво кривично дело е извршено од УЧК?"

Тачи напиша дека УЧК имала само една мисија - протерување на Србија и Србите од Косово.

„ОВК го исполни сонот на народот на Косово. Ним им беше дадена слобода, независност и суверенитет. Слушнавме вакви етикети за УЧК, најголемиот национален проект, само во Белград и Москва. Повторувам, јас сум горд што сум бил член на УЧК и нејзин политички директор. „Ние ја убедивме најсилната воена алијанса во светот, НАТО, да ни помогне и заедно да ја ослободиме нашата земја. Ослободувачите на Косово се сите граѓани на Косово“, рече Тачи.

Најчитани вести