Познато е дека недостаток на сон и слаб квалитет на сон имаат негативно влијание врз здравјето.

Сепак, научниците полека ги напуштаат митовите што ги имале до пред неколку години. Еве неколку од нив

На секого му требаат осум часа спиење – Доста броите, бидејќи колку и да им треба на некои сон од 8 часа, сепак има и такви кои можат да се наспијат квалитетно со 6 или 7 часа, но и такви на кои им требаат 9 и повеќе часови спиење.

Недостатокот на сон може да се компензира - Идејата дека спиете премногу малку во текот на неделата и тоа да го надоместите за време на викендите со спиење до пладне, не функционира во реалноста. Напротив, ќе се чувствувате како да сте ја промениле временската зона, така што после ваков викенд повторно ќе се чувствувате лошо.

Чаша топло млеко работи чуда - вистината е дека млекото содржи триптофан, кој нашето тело го претвора во хормон на среќата (серотонин) и што придонесува за полесно спиење. Сепак, тоа е 10 пати помалку во млекото од количината што би помогнала, па чаша млеко нема да ви помогне многу.

Попладневното спиење го нарушува сонот - Ако спиете подолго во текот на денот, тоа може негативно да влијае на ноќното спиење. Можеби имате проблеми со спиењето и будењето во текот на ноќта. Сепак, научниците велат дека кратката пауза од 10 до 20 минути е корисна за одржување на будност во текот на денот и подобро ниво на концентрација.

Пребројувањето овци помага - Не, многу често, тоа одмага. Истражувањата покажаа дека луѓето кои имаат проблеми со спиењето заспиваат подоцна од вообичаеното кога им предложиле да се обидат да бројат овци. Тие подобро се релаксираа додека замислуваа слики.

На постарите луѓе им треба помалку спиење - Постарите луѓе честопати се навикнати да се будат ноќе или не можат да спијат. Како и да е, тоа не значи дека им треба помалку спиење, само за да може да не бидат толку активни како што порано и дека им треба помалку време за одмор, особено ако се одморат во текот на денот.

Најчитани вести