Цветин ЧИЛИМАНОВ:

Излезност по единици во 2016:
1 – 195.000
2 – 185.000
3 – 184.000
4 – 195.000
5 – 171.000
6 – 148.000
Единиците со Албанци имаат помала излезност поради тоа што доста од нив се исселени или фејк гласачи. 6-ката е најгусто населена на хартија, а најпразна на денот на изборите.

Наместо 6-ката да се прошири, да и се додадат населени места од соседните единици, за еден нејзин пратеник да вреди колку што вреди во другите единици, уценетиот Заев ќе ја намали. Со тоа, пратеник од 6-ката ќе вреди уште помалку гласови на терен отколку што вреди сега.

Со планот на Заев, албански населени места ќе се префрлат во 5-ката, и Албанците ќе добијат пратеник – два плус на сметка на Охрид и Битола.

Најчитани вести