Зорица денес се прашува зошто нејзината мајка сакала да се ослободи од неа и верува дека нејзиниот живот би изгледал потполно поразлично, доколку побарала помош.

Една недела по раѓањето, Зорица Штрбац (50) била ставена во торба од својата мајка по потекло Србинка, на привремена работа во Германија и ја фрлила по брегот на реката. Како што изјави Зорица за германските медиуми, нејзината мајка „ја фрлила како ѓубре“ и никогаш не се покајала за тоа.

Зорица е родена на 3 август 1969 година во 3:57 часот во болницата во Аугсбург. Мајката, Србинка која работела во Германија, наводно ја криела бременоста, која била резултат на обична љубовна врска, пренесува германски „Билд“.

Една недела по раѓањето, мајката ја напуштила болницата со бебето.

- Персоналот на клиниката понуди да и дозволи на мајка ми да ме остави таму. Таа не беше подготвена за бебето, немаше никакви предмети и опрема за мене - рече Зорица.

Сепак, наместо да побара помош, нејзината мајка го ставила своето новороденче во торба, го изаминала со такси.

„Таа ме фрли како ѓубре“, рече Зорица. Торбата падна на брегот на реката Лек, но не падна во вода.

„Грмушките ме спасија“, додаде Зорица.

Неколку часови подоцна, мајка и син кои што минувале ја пронашле Зорица, а нејзината мајка  била уапсена кратко време потоа. Таа кажала дека се покајала во тоа време и после една година била ослободена од затвор. Билд пишува дека Зорица подоцна била вратена кај нејзината мајка, а кога имала три години, ја зел нејзиниот.

Зорица долго време не знаела ништо за ова. Вистината ја дознала со помош на локален весник.

- Во 2003 година ја најдов преку реклама за весници во Србија и отидов таму. Ние се најдовме лице во лице после толку години. Дури и денес, Зорица се прашува „зошто нејзината мајка сакаше да се ослободи од неа?“

Според неа, нејзината мајка никогаш не се покајала за тоа што го направила.

„Таа веќе не постои за мене“, рече Зорица, која сега живее во општината Ниже и им порача на другите очајни жени да побараат помош.

Најчитани вести