Проф. д-р Тодор Кантарџиев, директор на националниот центар за заразни и инфективни болести во Бугарија, вели дека младите полесно се справуваат со коронавирусот од повозрасните луѓе. За да се востанови болеста треба да се земе материјал што се чува на температура од 4 степени. 

Вели, дека заради подобра заштита треба да се следат инструкциите на министерствата и Светската здравствена организација, а дека нештата се менуваат со оглед на новите сознанија за овој вирус. 

90 отсто од луѓето се разболуваат после контакт со заразен. При контакт со вирусот до третиот ден човек не може да е болен, но може да го пренесува. Се уште не е познат начинот на ширење, колку треба да е близок контактот. Короновирусот е многу чувствителен на дезинфициенси, умира многу брзо од спирт (алкохол).

РЕДОВНИТЕ КОНСУМЕНТИ НА ТВРД АЛКОХОЛ СЕ ПОЗАШТИТЕНИ! - тврди тој.